Analizat e gjakut zbulojnë fazën e hershme të kancerit të zorrës së trashë

2018-02-09 në ora 08:38

Një test i thjeshtë dhe i lirë për zbulimin e kancerit të zorrës së trashë – madje edhe në fazat e hershme – duket shumë efektiv dhe i saktë, tregon një hulumtim i ri, raporton Health transmeton Gazeta Shneta.

Testi zbulon të ashtuquajturat “qeliza tumorale qarkulluese” (CTCs). Studiuesit e testuan atë në 620 persona në Tajvan të cilët ishin caktuar për një kolonoskopi rutinë në një spital lokal.

Duke krahasuar rezultatet e testit të gjakut me rezultatet e kolonoskopisë, grupi i studimit zbuloi se testi i gjakut identifikoi kancerin e zorrës së trashë në 87 për qind të rasteve, duke filluar nga faza I në fazën IV të kancerit. Testi i gjakut gjithashtu ishte në gjendje të zbulonte 77 për qind të lezioneve para kanceroze që tregonin sëmundje të fazës së hershme.

Hulumtuesit e përshkruan testin si shumë të saktë, duke vënë në dukje se ai e identifikoi saktë kancerin 84 deri në 88 përqind të kohës. Më pak se 3 për qind e kohës e bëri atë të prodhojë një rezultat “të rremë pozitiv”, i cili gabimisht tregon praninë e kancerit kur nuk ka.

“Meqë testi mund të vihet në dispozicion për nën 150 dollarë, mund të ofrohet direkt tek konsumatorët dhe të urdhërohet nga mjekët, me diagnozën konfirmuese të kolonoskopisë”, thotë autori studimi Dr. Ashish Nimgaonkar. Testi ende nuk është në dispozicion në Shtetet e Bashkuara.

Nëse dhe kur vjen në treg, ai tha, ndoshta nuk do ta zëvendësonte kolonoskopinë si standardin e artë për shqyrtim. Përkundrazi, ka shumë të ngjarë që të zëvendësojë testet paraprake të bazuara në stol, që shpesh njerëzit hezitojnë ta përdorin, tha Nimgaonkar. “Ky test mund të jetë një opsion për individë të tillë, duke rritur përputhshmërinë”, sepse ajo ka një “ndjeshmëri më të lartë” sesa opsionet e shqyrtimit me bazë në stol, që janë në dispozicion tani, tha ai.

Nimgaonkar është një gastroenterolog dhe drejtor mjekësor i Qendrës për inovacionin dhe dizajnin e bioinxhinierisë së Johns Hopkins, në Baltimore. Ai dhe kolegët e tij kanë planifikuar të paraqesin gjetjet e tyre më 20 janar në San Francisko në Simpoziumin e Kancerit Gastrointestinal të Shoqërisë Amerikane të Onkologjisë Klinike.

Dr Andrew Chan është profesor i mjekësisë në Harvard Medical School dhe një gastroenterolog në Massachusetts General Hospital në Boston. “Këto rezultate të hershme duken premtuese, por ndjeshmëria e testit ende nuk është optimale. Numri i pacientëve në studim është gjithashtu relativisht i vogël,” tha Chan.

“Në planin afatgjatë, ekziston mundësia që ky lloj i metodës së biopsisë së lëngët të përdoret për t’u shfaqur,” tha ai. “Megjithatë, unë mendoj se do të kërkojë zhvillimin e teknikave më të ndjeshme të testuara në popullata më të mëdha të pacientëve para se të jetë një alternativë e besueshme ndaj qasjeve aktuale të shqyrtimit”. / Gazeta Shneta