Avantazhet dhe disavantazhet e ndikimit të mediave sociale tek fëmijët

2019-12-31 në ora 06:55

Media sociale është një platformë që zhvillohet me shpejtësi për të rinjtë për të komunikuar me njëri-tjetrin, të shprehen dhe të ndajnë përmbajtje të të gjitha llojeve. 

Media sociale , ndërsa ka shumë përfitime mund të ndikojë gjithashtu te të rinjtë në mënyra jo të shëndetshme tregon parenting.firstcry , transmeton GazetaShneta.

Përderisa në mediat sociale flitet më së shumti në një dritë negative, ekzistojnë disa argumente të forta pozitive në favor të tij. Këtu janë avantazhet e mediave sociale për fëmijët:

-Kalimi i kohës në internet është e rëndësishme që brezi i ri të zgjedh aftësitë e nevojshme teknike për të cilat do të duhet të lundrojnë në rrugën e tyre në të ardhmen. Ai u lejon atyre të jenë qytetarë kompetent në një epokë dixhitale, ku ata mund të marrin pjesë plotësisht në shoqërinë më të gjerë dhe të mësojnë aftësitë shoqërore të asaj gjenerate.

-Mediat sociale po përdoren nga të rinjtë në mënyra pozitive për të cilat nuk mendohej më parë. Nuk është vetëm një medium për të shoqëruar, por fëmijët dhe adoleshentët kanë gjetur një mënyrë të re për t’u shprehur në mënyrë krijuese, dhe bashkëveprojnë dhe mësojnë me një audiencë më të gjerë. Studentët po e përdorin atë për të formuar grupe studimi, ku ata lehtë dhe në çast mund të ndajnë ide dhe materiale mësimore.

-Rrjetet sociale kanë ndryshuar edhe mënyrën e mësimit të fëmijëve. Ajo ka prezantuar një metodë mësimore më të bazuar në kolegë, ku studentët janë të motivuar të mësojnë nga bashkëmoshatarët e tyre.

Efekti negativ i mediave sociale tek fëmijët

-Dobësitë më të njohura të mediave sociale janë varësia që krijon. Kontrollimi i vazhdueshëm i lajmeve të faqeve të ndryshme të mediave sociale bëhet një zakon.Ekspertët mendojnë se disa tipare të tilla si ‘pëlqime’ dhe ‘aksione’ aktivizojnë qendrën e shpërblimit në tru. Ky qark i shpërblimit është shumë i ndjeshëm gjatë adoleshencës dhe pjesërisht mund të shpjegojë pse adoleshentët janë më shumë në mediat sociale sesa të rriturit.

-Të rinjtë e varur në mediat sociale përfundojnë duke kaluar orë të tëra, çdo ditë, duke shikuar video, foto dhe përmbajtje të tjera të postuara në llogaritë që ndjekin. Kjo varësi prish aktivitete të tjera, të tilla si puna në shkollë, sporti, studimi dhe rutina të tjera prodhuese. Ata përfundojnë duke humbur një kohë të konsiderueshme, çdo ditë, duke rezultuar në nota të dobëta në shkollë.

-Psikologët kanë vërejtur prej kohësh efektet e këqija të mediave sociale në shëndetin mendor të fëmijëve. Një gjetje sugjeron që fëmijët që kalojnë më shumë se tre orë në ditë në mediat sociale kanë dy herë më shumë gjasa të vuajnë nga një shëndet i dobët mendor./GazetaShneta/