Bari i përdorur në sëmundjen e artritit premtuese kundër formës COVID të rëndë, zbulon studimi

2021-06-17 në ora 22:58

Bari i përdorur tek sëmundja e artritit i ripozicionuar për COVID-19 ka treguar rezultate pozitive në një provë klinike të pacientëve të shtruar në spital.

Studimi i botuar në New England Journal of Medicine sqaron se bari Tofacitinib i përdorur në formë orale u testua në 289 pacientë me gjendje të rënduar në spital nga COVID-19 në 15 vende të Brazilit, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Gjysma e pjesëmarrëve morën barin – një pilulë 10 mg dy herë në ditë dhe terapi standarde si glukokortikoidet që luftojnë një përgjigje imune tepër aktive, ndërsa gjysma tjetër mori një placebo.

Pas 28 ditësh, 18.1 përqind e grupit që merrte tofacitinib kaluan një dështim të frymëmarrjes ose vdekje, krahasuar me 29 përqind në grupin placebo.

Kjo përfaqësonte një reduktim relativisht të rëndësishëm – statistikisht të rrezikut prej 63 përqind.

Dështimi i frymëmarrjes i referohet një pacienti që kërkon ventilim jo invaziv përmes një maske oksigjeni, ose intubohet dhe vendoset në një ventilator mekanik.

“Ne jemi të inkurajuar nga gjetjet fillestare të provës sonë të rastësishme të tofacitinibit në pacientët e shtruar në spital me pneumoni COVID-19”, tha Otavio Berwanger i spitalit Israelita Albert Einstein, i cili koordinoi studimin në bashkëpunim me kompaninë Pfizer.

Tofacitinib është aprovuar në Shtetet e Bashkuara për të trajtuar gjendje duke përfshirë artritin reumatoid, artritin psoriatik dhe kolitin ulceroz. /Gazeta Shneta/