Çfarë duhet të dini për kancerin metastatik të gjirit, gjërat që duhet bërë gjatë kësaj periudhe

2021-10-10 në ora 20:20

Tetori është muaji i ndërgjegjësimit mbi kancerin e gjirit, i cili e bën këtë një kohë të mirë për të mësuar më shumë rreth kancerit metastatik të gjirit.

Kanceri i gjirit do të prekë 1 në 8 gra, sipas Shoqërisë Amerikane të Kancerit. Pas kancerit të lëkurës, kanceri i gjirit është lloji më i zakonshëm i diagnostikuar tek gratë në SHBA, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Kanceri metastatik i gjirit, ka origjinën në gjinjtë dhe është përhapur në pjesë të tjera të trupit. Mund të jetë e dukshme në kohën e diagnostikimit dhe trajtimit fillestar ose mund të ndodhë muaj ose vite më vonë si kancer i përsëritur i gjirit.

Nëse jeni diagnostikuar me kancer metastatik të gjirit, një mendim i dytë mund të ndihmojë të siguroheni që plani juaj i trajtimit është opsioni më i mirë për kancerin tuaj. Ndër të tjera, një mendim i dytë mund të jetë i njëjtë me diagnozën tuaj fillestare dhe planin e trajtimit dhe kjo ndoshta mund t’ju japë paqe mendore.

Një mendim i dytë gjithashtu mund të japë më shumë detaje në lidhje me kancerin tuaj të gjirit dhe opsionet e tjera të trajtimit që duhet të merrni parasysh.

Pavarësisht nëse jeni diagnostikuar rishtazi me kancer metastatik të gjirit, ose një kancer i trajtuar më parë është përsëritur ose ka përparuar në këtë fazë të avancuar, trajtimi i kancerit tuaj të gjirit metastatik ka të ngjarë të jetë shumë i ndryshëm nga trajtimi i fazës së hershme të kancerit të gjirit.

Qëllimet dhe agresiviteti i opsioneve tuaja të trajtimit do të varen nga situata dhe preferencat tuaja. Të kuptuarit e asaj që dëshironi nga trajtimi mund të udhëheqë vendimet tuaja të trajtimit.

Është kritike të diskutoni qëllimet tuaja të trajtimit me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor dhe të dashurit tuaj.

Dr. Timothy Moynihan, onkolog mjekësor në Mayo Clinic, ndan këshillat e tij mbi çështjet për të diskutuar dhe pyetjet për të filluar bisedat:

Të jetosh me kancer metastatik të gjirit mund të jetë stresuese dhe efektet anësore të trajtimit mund të ndikojnë në cilësinë e jetës tënde. Kujdesi paliativ mund të ndihmojë në menaxhimin e simptomave tuaja në mënyrë që të ndiheni më mirë fizikisht dhe emocionalisht. Njerëzit që marrin kujdes paliativ kanë një gamë të gjerë të kushteve shëndetësore, të tilla si kanceri, sëmundja e Parkinsonit, sëmundjet e zemrës, demenca, dështimi i veshkave dhe goditja në tru.

Kujdesi paliativ është i dobishëm kur lundroni në një sëmundje sepse ju ndihmon juve dhe të dashurit tuaj të ndiheni më mirë. Bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor mbi përfitimet e kujdesit paliativ dhe shërbimet e ofruara përmes organizatës tuaj të kujdesit shëndetësor.

Të kesh një rrjet mbështetës gjatë kësaj kohe të vështirë mund të bëjë një ndryshim pozitiv.

Mbështetja mund të vije në shumë forma, duke përfshirë ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor, miqtë dhe familjen tuaj, dhe forume online me njerëz që ndajnë frikën dhe shqetësimet tuaja. Ajo që funksionon më mirë për ju varet nga personaliteti dhe situata juaj. /Gazeta Shneta/