Humbje jete të rritura gjatë pandemisë me COVID, u gjetën dhe në mesin e personave me probleme të shëndetit mendor

2021-10-10 në ora 20:37

Numër i madh i humbjeve të jetës, u zbuluan dhe në mesin e atyre me gjendje të shëndetit mendor dhe aftësi të kufizuara intelektuale duke u shtuar gjatë pandemisë me COVID, sipas një studimi të bazuar në më shumë se 160,000 pacientë.

Para pandemisë, shkalla e vdekshmërisë në ata me gjendje të rëndë të shëndetit mendor ishte tashmë më e lartë se popullata e përgjithshme. Hulumtimi i ri i botuar në The Lancet Regional Health-Europe tregon se midis marsit dhe qershorit 2020, gjatë valës së parë të COVID-19, vdekshmëria u rrit më tej tek njerëzit me gjendje të shëndetit mendor dhe aftësi të kufizuara intelektuale në krahasim me popullsinë e përgjithshme përcjell Gazeta Shneta.

Studimi u botua në prag të Ditës Botërore të Shëndetit Mendor më 10 tetor 2021, i cili këtë vit ka temën “Shëndeti Mendor në një Botë të Pabarabartë”.

Vdekjet nga COVID-19 në mesin e atyre me aftësi të kufizuara në të mësuar ishin nëntë herë më të larta se popullata e përgjithshme gjatë periudhës së parë të bllokimit, sipas studimit dhe për ata me çrregullime të ngrënies pothuajse pesë herë më të larta. Për ata me çrregullime të personalitetit dhe ata me demencë, vdekjet nga COVID-19 ishin rreth katër herë më të larta se popullsia e përgjithshme dhe më shumë se tre herë më të larta te njerëzit me skizofreni.

Autori kryesor Dr. Jayati Das-Munshi tha se:

“Rezultatet nga studimi ynë pikturojnë një tablo të zymtë se si dobësia ekzistuese e atyre me gjendje të shëndetit mendor dhe aftësi të kufizuara intelektuale janë përkeqësuar gjatë pandemisë me COVID-19. Shkalla më e lartë e vdekjeve në krahasim me popullsinë e përgjithshme u shoqërua me më shumë vdekje nga vetë infeksioni COVID-19, si dhe vdekje nga shkaqe të tjera.

“Njerëzit që jetojnë me kushte të rënda të shëndetit mendor dhe aftësi të kufizuara intelektuale duhet të konsiderohen si një grup i cenueshëm në rrezik nga vdekshmëria nga COVID-19, si dhe nga vdekjet me shkaqe të tjera, gjatë gjithë pandemisë. Ne sugjerojmë një nevojë për t’i dhënë përparësi vaksinimit dhe optimizuar kujdesin shëndetësor fizik dhe zvogëlimi i rrezikut të vetëvrasjes, para, gjatë dhe pas kulmeve të infeksionit COVID-19 te njerëzit që jetojnë me probleme të shëndetit mendor”. /Gazeta Shneta/