Coronavirus: Faktorët që dërgojnë në ndryshime lëkurore në trup

2021-05-10 në ora 23:59

Bartësit e gjatë të COVID-19, mund të përjetojnë simptoma të lëkurës, si koshere dhe “gishtërinj COVID”, të cilat mund të zgjasin me muaj, ka zbuluar një studim i ri.

Ashpërsia e një rasti COVID-19 shoqërohet me lloje të ndryshme të simptomave të lëkurës, shkruan Very Well Health përcjell Gazeta Shneta.

Ekspertët janë ende duke mësuar në lidhje me sëmundjen, por ata besojnë se inflamacioni që është ‘në lojë’ mund të ndikojë në disa kushte të lëkurës, si është ‘gishtërinjtë COVID’.

Viruset dhe sëmundje të tjera mund të shkaktojnë gjithashtu simptoma të lëkurës, si fruthi dhe lija, por simptomat zakonisht zhduken pasi një pacient të shërohet.

Pacientët me simptoma të vazhdueshme të COVID-19 tregojnë se gjendje të tilla si lodhja, dhimbja e kokës dhe vështirësitë në frymëmarrje janë të zakonshme në javët pas infektimit.

Këta “bartës të gjatë” ose njerëz me “COVID të gjatë”, gjithashtu përjetojnë simptoma të lëkurës  disa prej të cilave mund të zgjasin për disa muaj, sipas hulumtimit të ri të prezantuar në Kongresin e 29-të të Akademisë Evropiane të Dermatologjisë.

Të dhënat e regjistruara të gati 1.000 pacientëve në 39 vende të ndryshme treguan se pacientët me gjendjen post – COVID vazhdojnë të përjetojnë simptoma të lidhura me lëkurën shumë kohë pasi të jetë pastruar infeksioni fillestar duke filluar nga:

– Urtikarie;

– Shpërthimet me ndryshime papule dhe pllaka me luspa në lëkurë;

– Gishtërinjtë COVID, që karakterizohet nga ënjtje, njollë ose gunga të dhimbshme në gishta. /Gazeta Shneta/