Covid-19: Antitrupat e krijuar pas infeksionit duket se ndalojnë ri-infektimin për muaj me radhë

2021-02-28 në ora 22:24

Antitrupat mbrojtës të sistemit imunitar që zhvillohen pasi të shëroheni nga infeksioni Covid-19 zgjasin për të paktën disa muaj, sugjeron një studim i ri. Ndërsa rastet me ri-infektimi duket të jetë relativisht të rralla.

Kjo mund të ketë implikime të mëdha për shëndetin publik dhe shoqëritë, duke përfshirë lejimin e njerëzve që të kthehen në vendet fizike të punës dhe të shkojnë në shkollë më lirshëm thanë studiuesit shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

“Të dhënat nga ky studim sugjerojnë që njerëzit që kanë një rezultat pozitiv nga një test i antitrupave duket se kanë imunitet të konsiderueshëm ndaj SARS-CoV-2, që do të thotë se ata mund të jenë në rrezik më të ulët për infeksion në të ardhmen”, tha studiuesja Dr. Lynne Penberthy.

“Kërkohen hulumtime shtesë për të kuptuar se sa zgjat kjo mbrojtje, kush mund të ketë mbrojtje të kufizuar dhe se si karakteristikat e pacientit, të tilla si kushtet shoqëruese (sëmundje të tjera), mund të ndikojnë në mbrojtjen. Megjithatë, ne jemi të inkurajuar nga kjo zbulim i hershëm”, tha ajo.

Ndërsa më shumë të dhëna mblidhen, është bërë e qartë se Covid-19 ndjek modelin e sëmundjeve të tjera infektive me një nivel mbrojtjeje nga ri-infektimi që vazhdon për një periudhë të konsiderueshme kohore tha Dr. Amesh Adalja, studiues i vjetër në Johns Hopkins Center.

Raporti u botua në internet në 17 shkurt në JAMA Internal Medicine. /Gazeta Shneta/