COVID-19: Shkaqet më të zakonshme të dhimbjes në gjoks që duhet të dini

2021-05-01 në ora 22:00

Dhimbja në gjoks është një simptomë e mundshme e gjendjeve të ndryshme shëndetësore, disa prej të cilave mund të jenë kërcënuese për jetën. Për këtë arsyje, nëse përjetoni dhimbje gjoksi me këto simptoma, ju duhet të kërkoni ndihmë mjekësore.

Ky artikull shpjegon se si të dimë nëse dhimbja në gjoks ka të ngjarë të tregojë një sulm në zemër, ankth ose COVID-19, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Njerëzit mund të përdorin termin dhimbje gjoksi për të përshkruar lloje të ndryshme të shqetësimit në gjoks, të tilla si një ndjenjë shtrëngimi, dhimbje të mprehtë ose ndjesi djegieje.

Kushte të ndryshme mund të shkaktojnë dhimbje gjoksi, duke përfshirë:

COVID-19

Në mënyrë tipike, simptomat e infeksionit zhvillohen brenda 2–14 ditësh nga ekspozimi i herës së parë të koronavirusit.

Megjithëse nuk është simptoma më e zakonshme, dhimbja në gjoks ndonjëherë ndodh me një infeksion SARS-CoV-2.

Ka disa arsye për këtë. Së pari, muskujt e gjoksit dhe muskujt që janë të nevojshëm për frymëmarrje bëhen të lënduar, duke bërë që personi të ndiejë dhimbje në këtë zonë të trupit.

Së dyti, disa njerëz me COVID-19 vazhdojnë të zhvillojnë pneumoni. Pneumonia përfshin inflamacion të mushkërive dhe dhimbja e gjoksit është një nga simptomat e zakonshme.

– Atak në zemër

Një sulm në zemër është një nga shkaqet më të zakonshme të dhimbjes në gjoks.

Kjo urgjencë mjekësore ndodh kur ka mungesë të rrjedhjes së gjakut në zemër, e cila mund të ketë shkaqe të ndryshme, përfshirë sëmundjen e arterieve koronare.

Simptomat shtesë të një sulmi në zemër mund të përfshijnë: gulçim, nauze dhe marramendje.

Ndonjëherë është e mundur të dallojmë dhimbjen në gjoks që është për shkak të një sulmi, sepse dhimbja shpesh rrezaton në krahë, nofullë ose në shpinë.

Lloji i dhimbjes që shkakton një sulm në zemër mund të ndryshojë, por ka tendencë të paraqitet si një ndjenjë presioni ose një ndjesi shtrëngimi.

– Ankthi

Ankthi gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje gjoksi dhe mund të ndodhë për shkak të një ngjarje të papritur ose si rezultat i një çrregullimi ose një sulmi paniku.

Simptoma shtesë të ankthit mund të përfshijnë: djersitje në duar, gulçim, marramendje dhe rrahje të shpejta të zemrës.

Për shembull, dhimbja zakonisht arrin kulmin në rreth 10 minuta dhe më pas zbehet. Gjithashtu, mund të zhvillohet në qetësi sesa gjatë ose pas aktivitetit.

Zakonisht, dhimbja e gjoksit nga ankthi nuk karakterizohet në pjesë të tjera të trupit, të tilla si shpinë ose krahët. /Gazeta Shneta/