Çrregullimet e zbuluara gjatë të folurit tek fëmija juaj mund të kenë këtë shkaktar

2021-01-25 në ora 22:40

Çrregullime të të folurit mund të trajtohen saktë nëse zbulohen herët.

Përderisa fëmija juaj rritet, komunikimet janë vetëm disa momente historike që ai përshkon. Sidoqoftë, nëse ai ka vështirësi në çdo fazë, është e rëndësishme të mbani shënime dhe të konsultoheni me një mjek thotë FirstCryParenting.

Zhvillimi i ngadaltë ose i vështirë i fjalimit të një fëmije përtej një moshe të caktuar quhet një çrregullim i tingullit të të folurit.

Të gjithë fëmijët bëjnë gabime ndërsa mësojnë të komunikojnë, megjithatë disa që bëjnë ato specifike vazhdimisht me kalimin e kohës mund të vuajnë nga çrregullimi i të folurit përcjell Gazeta Shneta.

Shkaqet e çrregullimeve të tingullit të të folurit:

– Anomalitë fizike si buzët e çara, dëmtim truri, humbje dëgjimi dhe çrregullimet neurologjike.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KLIKO KËTU.

Simptomat e çrregullimeve:

Çrregullimi i artikulacionit

– Vështirësi në artikulimin e fjalëve dhe tingujve të caktuar;

– Shqiptimi i tingujve të caktuar ndryshe si zëvendësimi i ‘s t me t th’, t me ‘f’ etj.

Çrregullimi i procesit fonologjik

– Aftësi e dobët e të folurit;

– Vështirësi për të mësuar, përdorur dhe kuptuar fjalët, kuptimet e fjalive dhe fjalitë.

Çrregullim i të folurit motorik

– Kërkimi i gjestit të duhur artikulues;

– Zëvendësues të fjalëve;

– Shqiptimi i të njëjtës fjalë ndryshe;

Një patolog në gjuhën e të folurit do të bëjë që fëmija t’i nënshtrohet testeve për gabime në zë. Poashtu një ekzaminim fizik përcakton shëndetin e muskujve oral.

Vlerësimi dhe monitorimi i vazhdueshëm i zhvillimit të gjuhës janë gjithashtu pjesë e diagnozës./Gazeta Shneta/