Depresioni gjatë shtatzanisë rrit rrezikun e asmës tek fëmijët tuaj

2020-06-13 në ora 17:54

Një fëmijë mund të përballet me një rrezik të shtuar të asmës nëse nëna e fëmijës përjeton depresion gjatë shtatzanisë ose ajo ka pasur antidepresant për të trajtuar gjendjen e saj.

Depresioni i nënës ndikon në rrezikun e asmës në pasardhës është i panjohur, por mekanizmi mund të përfshijë ndryshime të hormoneve ose ndryshime në stilin e jetës, transmeton Gazeta Shneta.

Gjetja më domethënëse në studim është zbulu se përdorimi antidepresiv gjatë shtatzanisë nuk rrit rrezikun e asmës në përgjithësi.

Por, ishte një histori ndryshe kur studiuesit shikuan vetëm antidepresantët më të vjetër, të njohur si antidepresant triciklinikë.

Ata ishin të lidhur me të njëjtin nivel të rrezikut të shtuar për asmën si depresioni gjatë shtatzanisë, thanë studimet. Në studim, afro 8 përqind e grave morën ilaçet më të vjetra.

Depresioni prek midis 7 përqind dhe 13 përqind të grave shtatzëna, sipas informacionit në studim dhe përdorimi i antidepresivëve gjatë shtatzanisë është rritur viteve të fundit. /GazetaShneta/