Diagnostikimi i sëmundjeve të rralla me sistemin “Watson”

2017-02-07 në ora 23:42

Sistemi kompjuterik Watson i kompanisë IBM, po përdoret tani në projekte të ndryshme, në shëndetësi, arsim dhe për krijimin e recetave të reja. Së shpejti, sistemi Watson do të përdoret për të ndihmuar mjekët të diagnostikojnë sëmundje të rralla. Watson është në gjendje të analizojë me shpejtësi sasi të mëdha të dhënash dhe mund t’u përgjigjet pyetjeve të ndërlikuara.

Në vitin 2008 inxhinierët e kompanisë IBM ndërtuan një sistem kompjuterik të bazuar në aftësinë e përpunimit të dhënave ashtu si njeriu, që mund të kuptojë pyetjet me zë. Në shkurt të vitit 2010, sistemi i quajtur Watson filloi t’ua kalonte njerëzve në emisionin televiziv popullor të testimit të njohurive, Jeopardy. Por, Watson nuk është ndërtuar për t’u përdorur vetëm si një risi televizive.

“Ne presim që në vitin 2020, njohuritë në fushën e mjekësisië të dyfishohen çdo tre muaj. Pra, nëse duam ta përdorim këtë përmirësim të madh të njohurive mjekësore ne do të kemi nevojë për programe kompjuterike që do të mund t’i përpunonin njohuritë e reja.”

Qendra për Sëmundjet e Padiagnostikuara dhe të Rralla, në Spitalin Universitar të qytetit gjerman Marburg merret me studimin e më shumë se 8 mijë sëmundjeve të rralla. Shumica e tyre përfshijnë mutacione të gjeneve, ku nganjëherë vetëm një ndryshim tepër i vogël mund të çojë në gjetjen e një kure.

Njerëzit kanë rreth 20 mijë gjene, kështu që analizimi i shpejtë gjenomeve, krahasimi i të dhënave të tyre me historinë shëndetësore të pacientit, përpunimi i rezultateve të testeve laboratorike dhe i të dhënave mjekësore është detyrë e përkryer për sistemin Watson.

“Ajo që ne shpresojmë të arrijmë nga përdorimi i sistemit Watson është së pari, shfrytëzimi i aftësive të tij për të përpunuar të dhënat në gjuhë të natyrshme për të nxjerrë të gjithë informacionin e nevojshëm dhe simptomat kryesore nga historia e pacientit. Ne do të dëshironim që Watson të na tregonte simptomat kryesore dhe të nxjerrë rezultatet. Dhe në fund, duam që Watson të krijojë një listë të diagnozave bazuar në këto të dhëna.”

Në një projekt pilot një-vjeçar, inxhinierët e kompanisë IBM dhe shkencëtarë nga Spitali i Marburgut kanë në plan të ndërtojnë një sistem të bazuar në sistemin “cloud” të ruajtjes së të dhënave, i cili do të ndihmonte mjekët në mbarë botën t’i kuptojnë dhe diagnostikojnë sëmundjet e rralla që shumë prej tyre nuk i kanë ndeshur më parë.