Disa baktere të florës normale të zorrëve mund të ju mbrojnë kundër infeksionit SARS-CoV-2

2022-01-08 në ora 23:24

Të gjithë njerëzit kanë një mikrobiomë që përfshin mijëra mikroorganizma, si bakteret, kërpudhat dhe viruset, të cilat bashkëekzistojnë natyrshëm në trup.

Një ekip shkencëtarësh vendosën të studiojnë nëse bakteret nga mikrobioma e njeriut mund të pengojnë virusin SARS-CoV-2, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Ata identifikuan tre metabolitë bakterialë nga mikrobioma e njeriut që frenuan infeksionin viral SARS-CoV-2.

Çuditërisht, këta metabolitë natyralë bakterialë ngjajnë me barnat që Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA), ka miratuar dhe që kërkimet klinike po i eksplorojnë si trajtime për COVID-19, çrregullimin obsesiv-kompulsive (OCD) ose të dyja së bashku.

Studiuesit e Universitetit Rockefeller ishin tashmë të interesuar për molekulat e vogla që prodhojnë bakteret e lidhura me njeriun dhe efektin e tyre në qelizat pritëse të trupit dhe organizmat bashkëjetues të mikrobiomës. Pra, kur pandemia goditi qytetin e Nju Jorkut, ata orientuan laboratorët e tyre të ndryshëm për të studiuar ndërveprimet e virusit SARS-CoV-2 me mikrobiomën njerëzore.

Shkencëtarët shtruan këtë pyetje: A mund të prodhojë mikrobioma e njeriut metabolitë, ose molekula të vogla, që pengojnë rritjen e virusit SARS-CoV-2?

Në një artikull të revistës ‘mSphere’, autori i parë Dr. Frank J. Piscotta bashkëpunoi me autorin kryesor Dr. Sean F. Brady dhe një ekip kimistësh të ndryshëm, biofizikanësh molekularë dhe virologësh të Universitetit Rockefeller, për të trajtuar këtë çështje komplekse.

Tre baktere mund të zvogëlojnë infeksionin viral

Megjithëse mijëra baktere të ndryshme formojnë mikrobiomën e njeriut, studiuesit zgjodhën të studionin një grup të ndryshëm përfaqësues prej 50 bakteresh. Ata e bënë këtë duke izoluar komponimet bakteriale dhe duke testuar veçoritë e tyre antivirale në kulturat laboratorike të qelizave.

Studiuesit i racionalizuan këto kultura për të gjetur 10 baktere që reduktuan infeksionin viral nga SARS-CoV-2 me 10%. Më pas, ata e rafinuan këtë grup për të përfshirë vetëm bakteret, metabolitët e të cilëve pengonin rritjen e viruseve me më shumë se 90%.

Studiuesit identifikuan tre metabolitë kryesorë me aktivitet anti-SARS-CoV-2:

– një pirazinë e quajtur 2,5-bis(3-indolilmetil) pirazinë (BIP);

– një agonist i receptorit të 5-hidroksitriptaminës (5-HTR) triptamine;

– një përbërës i quajtur N6-(Δ2-izopentenil) adenozinë (IPA);

Nga këto komponime, IPA demonstroi aktivitetin më të gjerë antiviral. Triptamina preferohet të frenojë koronaviruset dhe BIP kishte një spektër të ngjashëm, pak më të kufizuar në krahasim me IPA.

Ndër gjetjet e tjera të rëndësishme, studiuesit Rockefeller pranojnë se sipas njohurive të tyre, ky është studimi i parë që zbulon molekula specifike me aktivitet antiviral që ka prodhuar mikrobioma njerëzore. /Gazeta Shneta/