A e dini pse gjithmonë duhet ta mbani nga një gjilpërë me vete?

2017-03-25 në ora 15:15

Një profesor kinez, pretendon se gjilpëra mund të shpëtojë jetë në rast të sulmeve në tru apo zemër, transmeton Gazeta Shneta.

Ai këshillon që gjithmonë duhet ta mbani nga një me vete, në çantë, kuletë apo kudo që të jetë.

Kur një person merr sulm, kapilarët e trurit gradualisht ndalen së funksionuari. Krejt çka ju duhet të bëni në këto situata, është të qëndroni të qetë e të mos bëni panik. Në rast se tentoni ta ndihmoni personin i cili pëson sulm në tru, nuk bënë ta lëvizni apo t’i thoni të ngritët të lëvizë, sepse kapilarët pëlcasin dhe mund të keni gjakderdhje në tru.

Merrni një gjilpërë për qepje, dhe futeni në zjarr, në rast se jeni jashtë përdoreni me çakmak, pastaj lehtë shpojini 10 gishtat nga pak në maje, derisa të fillojnë të pikojnë nga pak gjak.

Në rast se gjaku nuk del lehtë, atëherë shtrydheni gishtin që gjaku të rrjedhë.

Pastaj prisni pak. Pas disa minutash do ta shihni se personi do të kthjellet. Në rast se iu është shtrembëruar goja, atëherë bëni pak masazh tek veshët derisa t’i bëhen të kuq.

Prisni derisa viktima të stabilizohet dhe pastaj dërgojeni në spital për një kontroll të thjeshtë tek mjeku. /Gazeta Shneta/