Ekspertët ofrojnë udhëzime për punonjësit shëndetësor që kujdesen për pacientët me linë e majmunit

2022-06-15 në ora 20:29

Një përshkrim i artikullit të ri të botuar në ‘Annals of Internal Medicine’ ofron udhëzime për punonjësit e kujdesit shëndetësor në kontakt me pacientët që kanë kontraktuar linë e majmunit.

Autorët shkruajnë se megjithëse lija e majmunëve nuk ka gjasa të arrijë përhapjen pandemike të COVID-19, mjekët dhe punonjësit e tjerë të kujdesit shëndetësor duhet të jenë vigjilentë, me një indeks të lartë dyshimi dhe respektim të kujdesshëm ndaj masave të duhura paraprake të kontrollit të infeksionit ndërsa ky shpërthim po vazhdon, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Lija e majmunëve është një virus që i përket gjinisë Orthopoxvirus të familjes Poxviridae, e cila përfshin gjithashtu viruset e lisë së përgjithshme dhe lisë së lopës.

Autorët këshillojnë që punonjësit e kujdesit shëndetësor të ndjekin udhëzimet e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) për të mbrojtur veten dhe për të menaxhuar në mënyrë të sigurt një rast të lisë së majmunëve.

Udhëzimet përfshijnë rekomandime për të veshur pajisje mbrojtëse personale (PPE), për të përdorur dezinfektues të miratuar, për të mos u përfshirë në procedura që aerosolizojnë virusin dhe për të përfshirë gjurmimin e kujdesshëm të kontaktit për të parandaluar përhapjen e mëtejshme.

Autorët këshillojnë që menaxhimi i kujdesshëm i rasteve të lisë së majmunëve ndërsa punonjësit e kujdesit shëndetësor i hasin ato do të parandalojë që lija e majmunëve të shtohet në mungesë të vazhdueshme të personelit.

Ata theksojnë se për shkak se COVID-19 ka varfëruar tashmë burimet e shëndetit publik dhe dëshirën e publikut për t’u angazhuar në zbutjen e rrezikut, punonjësit e shëndetit publik dhe punonjësit e kujdesit shëndetësor janë të rraskapitur nga situatat e fundit. /Gazeta Shneta/