Ekspertët: Varianti COVID nuk shkakton infeksione të theksuara në njerëzit e vaksinuar

2021-05-31 në ora 21:47

Sipas të dhënave nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), variantet shqetësuese COVID-19 nuk po shkaktojnë numër disproporcional të infeksioneve tek njerëzit e vaksinuar në Shtetet e Bashkuara.

Rastet e infektimit janë të rralla dhe kryesisht të lehta që po ndodhin me një shpejtësi të parashikuar tek njerëzit e vaksinuar, shkruan Very Well Health përcjell Gazeta Shneta.

Ekspertët e shëndetit publik janë të shqetësuar se njerëzit e pavaksinuar do të gjenerojnë variante shtesë dhe potencialisht më shqetësuese që do të kërcënojnë shëndetin global.

Çfarë është një rast ‘përparimit‘ të COVID-19?

Kur një person i cili vaksinohet kundër COVID-19 rezulton pozitiv për SARS-CoV-2, ai ka gjendjen që njihet si ‘infeksion i përparimit’.

CDC së fundmi lëshoi ​​një raport mbi infeksionet e përparimit, duke deklaruar se ato “ndodhin vetëm në një pjesë të vogël të të gjithë personave të vaksinuar dhe përbëjnë një përqindje të vogël të të gjitha rasteve me COVID-19”.

Ndër të tjera, qendra CDC kishte të dhëna për sekuencën e gjenomit në 555 (rreth 5%) të rasteve të përparimit të infeksionit të raportuara.

Historia për variantet dhe rastet e infektimit pas vaksinimit për momentin nuk duket se shkaktojnë përparime në mënyrë proporcionale – tha Dr. William Schaffner, drejtor mjekësor i Fondacionit Kombëtar për Sëmundjet Infektive (NFID) dhe profesor i mjekësisë në fushën e sëmundjeve infektive në Universitetit Vanderbilt.

Në përgjithësi, Dr. Schaffner thotë se rastet e tilla parashikohen dhe shumica janë të lehta. /Gazeta Shneta/