Sa kohë ju nevojitet për të ngjizur shtatzëninë e dëshiruar, zbulon studimi i fundit

2021-05-31 në ora 22:27

Koha që duhet për të mbetur shtatzënë ndryshon shumë midis çifteve. Nëse dikush ka ndaluar përdorimin e kontraceptivëve, hulumtimet sugjerojnë se koha për shtatzëni është midis dy dhe tre cikleve menstruale. Sidoqoftë, rreth 90% e grave do të mund të mbesin shtatzënë brenda një viti.

Kjo statistikë vjen nga një studim i vitit 2019 që përfshiu 2,874 njerëz duke përdorur një aplikacion për të monitoruar fertilitetin e çifteve, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Pjesëmarrësit ishin kryesisht nga Suedia, Norvegjia dhe Shtetet e Bashkuara. Si rezultat, gjetjet mund të mos pasqyrojnë saktësisht popullsinë globale.

Sipas një studimi të vjetër në British Medical Journal (BMJ), rreth 30% e çifteve që përpiqen të konceptojnë do të mbeten shtatzënë brenda muajit të parë dhe rreth 90% do ta bëjnë këtë brenda vitit të parë.

Sipas studimit në revistën BMJ, shumica e çifteve konceptojnë brenda 1-2 viteve. Ndër të tjera u zbulua se:

– 30% e çifteve që përpiqen të mbeten shtatzënë e bënë këtë në muajin e parë;

– 75% e çifteve u ngjizën brenda 6 muajve;

– 90% e çifteve u ngjizën brenda 1 viti;

– 95% e çifteve u ngjizën brenda 2 viteve;

Për të kuptuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Si të rritni shanset e konceptimit të shtatzënisë:

– mbajtja dhe menaxhimi i peshës;

– ndjekja e ciklit menstrual, përfshirë ovulimin;

– ndërrimi i barnave që mund të shkaktojnë një numër të ulët të spermatozoideve;

– ngrënia e një diete të pasur me lëndë ushqyese;

– shmangia e pirjes së duhanit si dhe

– shmangia e nxehtësisë, kimikateve ose aktiviteteve të tjera që mund të zvogëlojnë numrin e spermatozoideve. /Gazeta Shneta/