A është e shëndetshme vera?

2018-02-07 në ora 08:53

Dy gota e gjysmë verë në ditë do të pastrojnë trurin dhe do të reduktojnë rrezikun nga dementia, tregon studimi i fundit

Studimi është bërë me minj të cilët i janë dhënë doza të vogla alkooli e që çuditërisht ata kanë pasur tru me të qetë pas kësaj.

Kafshët e tilla po ashtu kanë rritur fuqitë motorike dhe kognitive në testet e tjera. Studimet e mëparshme nuk kishin mundur që të pastrojnë trurin e miut. Por, tani po. Madje studimit tregon se përpos pastrimit të trurit, vera ndikon që pacientët të largojnë dementian (sëmundje e gjumit.

Gjatë këtij studimi është vërtetuar se vera e kuqe largon pengesat për furnizim të mjaftueshëm të trurit me oksigjen dhe ndihmon palcën kurrizore.

Andaj dy gota verë në ditë do ju bënte që të keni mendje më të kthjellët dhe tru më të shëndoshë.

Sipas autores së këtij studime Maiken Nadergaard të Universitetit të Rochesterit, “pirja e madhe e sasive të etanolit normal shkakton probleme në sistemin nervor qendror”.

“Megjithatë, në këtë studim për herë të parë kemi parë që dozat e vogla të alkoolit, sidomos verës, janë shumë dobiprurëse për trurin, pasi që ato pastrojnë atë nga mbeturinat dhe mundësojnë që oksigjeni të qarkullojë lirshëm në të”, thotë ajo.

Studiuesit ende nuk e kanë përcaktuar se cila verë është më efektive, e kuqja apo e bardh, por kanë thënë se tipet e tjera të alkoolit, përfshirë birra, nuk e kanë impaktin e cekur me lartë. / Gazeta Shneta