Hipertensioni gjatë shtatzënisë, faktor rreziku që duhet trajtohet me kujdes në këtë fazë

2020-11-24 në ora 19:55

Presioni i lartë i gjakut është një shqetësim serioz gjatë shtatzënisë, veçanërisht për gratë që kanë hipertension kronik.

Hipertensioni kronik i referohet presionit të lartë të gjakut i cili tashmë është i pranishëm para shtatzënisë shkruan American Pregnancy Association, përcjell Gazeta Shneta.

Gjithashtu këtu përfshihet presioni i lartë i gjakut që zhvillohet para 20 javëve të shtatzënisë ose zgjat për më shumë se 12 javë pas lindjes.

Fillimi i presionit të lartë të gjakut gjatë shtatzënisë mund të jetë një shenjë e preeklampsisë.

Gjatë shtatzënisë, hipertensioni kronik mund të përkeqësohet, veçanërisht nëse zhvilloni preeklampsi përveç hipertensionit kronik.

Nëse kjo ndodh, ju mund të zhvilloni komplikime të tilla si dështimi kongjestive i zemrës, ndryshimet e shikimit, goditja në tru, krizat dhe problemet e veshkave ose mëlçisë.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KLIKO KËTU.

A do të klasifikohet shtatzënia ime si me rrezik të lartë?

Një tregues i një shtatzënie me rrezik të lartë përfshin disa probleme kronike mjekësore, siç është presioni i lartë i gjakut.

Prandaj, meqenëse tashmë keni hipertension dhe keni mbetur shtatzënë, shtatzënia juaj klasifikohet automatikisht si me rrezik të lartë.

Shtatzënitë me rrezik të lartë zakonisht kanë nevojë për këshilla të ekspertëve dhe kujdesin e një specialisti të kujdesit shëndetësor.

Si mund të ndikojë presioni i lartë i gjakut gjatë shtatzënisë tek fëmija im?

Këtu janë disa nga efektet që mund të sjellë ky proces:

– Dëmtimi i rritjes së foshnjës;

– Rrezik më i lartë i problemeve të frymëmarrjes para ose gjatë lindjes;

– Rrezik më i lartë i shkëputjes së placentës (placenta që ndahet nga mitra para lindjes);

Si mund ta menaxhoj presionin e lartë të gjakut gjatë shtatzënisë?

Megjithëse nuk ka shërim për hipertensionin kronik, ka mënyra për të menaxhuar me sukses presionin e lartë të gjakut gjatë shtatzënisë.

Të kujdesesh për veten është mënyra më e mirë për tu kujdesur për foshnjën tuaj në zhvillim.

Më poshtë janë disa shembuj:

– Hani një dietë të shëndetshme dhe veçanërisht kufizoni marrjen e natriumit.

– Merrni ilaçet për presionin e gjakut ashtu si duhet.

– Mbani të gjitha takimet tuaja para lindjes.

– Qëndroni fizikisht aktive, megjithëse ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju përshkruajë pushim në shtrat nëse zhvilloni preeklampsi.

– Mos pini duhan, alkool ose merrni ilaçe të paligjshme.

– Monitoroni shtimin e peshës tuaj – mos fitoni shumë kile. /Gazeta Shneta/