Hormonet, një nga ndryshimet e para që përjetojnë gratë në çdo shtatzëni

2021-12-11 në ora 18:39

Shtatzënia sjell një sërë ndryshimesh në trupin e njeriut. Ato mund të variojnë nga ndryshimet e zakonshme, të tilla si ënjtja deri tek ato më pak të njohura siç janë ndryshimet e hormonale e shumë të tjera.

Ndryshimet horomale gjatë shtatzënisë

Këto ndryshime së bashku me ndryshimet fiziologjike janë unike përgjatë shtatzënisë shkruan Healthline, transmeton Gazeta Shneta.

Mësoni më shumë në lidhje me komplikimet e shtatzënisë KËTU

Gratë shtatzëna përjetojnë rritje të papritur dhe dramatike të estrogjenit dhe progesteronit. Ato gjithashtu përjetojnë ndryshime në sasinë dhe funksionin e një numri të hormoneve.

Ndryshimet e estrogjenit dhe progesteronit

Estrogjeni dhe progesterone janë hormonet kryesore të shtatzënisë.Një grua do të prodhojë më shumë estrogjen gjatë një shtatzënie sesa gjatë gjithë jetës së saj.

Rritja e estrogjenit gjatë shtatzënisë mundëson që mitra dhe placenta të:

-përmirëson vaskularizimin (formimin e enëve të gjakut);

-transferojë lëndët ushqyese;

-mbështes foshnjen në zhvillim;

Në anën tjetër, edhe nivelet e progesteronit janë të larta gjatë periudhës së shtatzënisë. Ndryshimet në progesterone shkaktojnë një plogështi të ligamenteve dhe nyjeve në gjithë trupin.

Roli kryesor i progesteronit është në transformimin e mitrës për të ‘strehuar’ foshnjen në zhvillim.

Ndryshime në shije dhe erëra

Shumë gra përjetojnë ndryshime në të shijuarit e ushqimeve.Ato zakonisht preferojnë ushqime më të kripura dhe më të ëmbla sesa gratë jo shtatzëna./Gazeta Shneta/