Hulumtimi i ri nga Yale identifikon shkaqet e kancerit

2022-05-13 në ora 11:45

Një ekip studiuesish të udhëhequr nga shkencëtarët e Universitetit Yale tani mund të përcaktojnë sasinë e faktorëve që shkaktojnë ndryshime në ADN që kontribuojnë më shumë në rritjen e kancerit në tumoret e shumicës së llojeve të tumorit.

Në një punim të ri të botuar në revistën Molecular Biology and Evolution, ata thonë se qasja e tyre e re e analizës molekulare sqaron një debat të gjatë se sa kontroll kanë njerëzit mbi zhvillimin e kancerit me kalimin e kohës.

Shikimi i rasteve të mutacioneve specifike gjenetike mund të zbulojë shkallën në të cilën ekspozimet e parandalueshme si drita ultravjollcë shkaktuan rritjen e tumorit në 24 kancere, tha Jeffrey Townsend, Profesor në Shkollën Publike Yale.

“Tani mund t’i përgjigjemi pyetjes – me sa dimë – ‘Cili është burimi themelor i mutacioneve kryesore që i ndryshuan ato qeliza për t’u bërë kancer në vend që të mbeten inde normale?’”, tha ai.

Disa nga kanceret më të zakonshme në Shtetet e Bashkuara dihet se janë shumë të parandalueshme nga vendimet njerëzore. Kanceret e lëkurës, si melanoma, shfaqen kryesisht për shkak të ekspozimit të zgjatur ndaj dritës ultravjollcë, dhe kanceri i mushkërive shpesh mund të gjurmohet nga përdorimi i duhanit. Por shkencëtarët kanë luftuar prej kohësh për të vlerësuar se sa është zhvilluar tumori i çdo individi si rezultat i veprimeve të parandalueshme kundrejt plakjes ose “shansit”, shkruan Sci Tech Daily transmeton Telegrafi.com