Ja cilët fëmijë rrezikohen nga sindromi i vdekjes së papritur në gjumë

2018-07-29 në ora 08:22

Sindroma e papritur e vdekjes së foshnjave  është vdekja e pashpjegueshme, zakonisht gjatë gjumit, të një fëmije në dukje të shëndetshme më pak se një vjeç.

Kjo nganjëherë njihet si vdekje duke fjetur, sepse foshnjat shpesh vdesin në shtratin e tyre. Edhe pse shkaku është i panjohur, duket se ky sindrom mund të shoqërohet me defekte në pjesën e trurit të një foshnje që kontrollon frymëmarrjen dhe zgjimin nga gjumi.

Një kombinim i faktorëve të mjedisit fizik dhe të gjumit mund të bëjë një fëmijë më të ndjeshëm ndaj sindromit të vdekjes së papritur. Këta faktorë ndryshojnë nga fëmija në fëmijë, transmeton Gazeta Shneta.

Megjithëse sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave mund të godasë çdo fëmijë, hulumtuesit kanë identifikuar disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e një fëmije. Ato përfshijnë: Gjininë. Djemtë kanë pak më shumë gjasa të vdesin nga SIDS; Mosha. Foshnjat janë më të ndjeshme në mes të muajit të dytë dhe të katërt të jetës.

Raca. Për arsye që nuk kuptohen mirë, foshnjat jo të bardha kanë më shumë gjasa të zhvillojnë këtë sindrom; Historia familjare. Fëmijët që kanë pasur vëllezërit e motrat ose kushërinjtë që kanë pasur këtë problem, janë në rrezik më të madh.

Tymi i dorës së dytë. Foshnjet që jetojnë me duhanpirësit kanë një rrezik më të lartë të sindromit./Gazeta Shneta/