A janë embrionët e freskët të mirë sikur embrionët e ngrirë për fertilizimin in vitro?

2018-01-17 në ora 11:34

Për shumicën e grave që pësojnë fekondim in vitro, embrionet e freskëta punojnë ashtu si edhe ato të ngrira. Gjykimet e mëparshme kanë sugjeruar se përdorimi i vetëm embrioneve të ngrira mund të përmirësojë normat e shtatzënisë në gratë me sindromin ovarian polycystik, ose PCOS, një çrregullim hormonal që prek rreth 10 përqind të grave shkruan NYT transmeton Gazeta Shneta.

Gratë me këtë gjendje ovulojnë në mënyrë të parregullt dhe zakonisht kanë një përgjigje më të dobët ndaj trajtimit të IVF-ve. Por në dy gjykime të mëdha të randomizuara të publikuara në Revistën e Re të Mjekësisë të New England, hulumtuesit gjetën se embrionet e freskëta ose të ngrira nuk bëjnë dallim për shumicën e grave që e bëjnë e që nuk kanë PCOS.

Në studimin e parë, prej 2,157 femrave pa PCOS, 50,2% e transferimeve të embrionit të freskët rezultuan në një lindje të gjallë, dhe kështu ndodhi edhe për 48,7% të transfereve të ngrira. Dallimi ishte statistikisht i parëndësishëm.
Në rastin e dytë, nga 782 gra pa PCOS, lindjet e gjalla ishin 33.8% për grupin e embrionit të ngrirë dhe 31.5% për të freskët, sërish një diferencë e parëndësishme.

“Nëse nuk ka faktorë të veçantë që e kërkojnë, mund të kaloni në mënyrë të sigurtë me një transferim të ri të embrionit tuaj të parë”, thotë autori më i lartë i studimit të dytë, Dr. Ben W. Mol, profesor i obstetrikës në Universitetin e Adelaide në Australia. “Transferoni embrionin tuaj të parë të freskët.

Nuk ka nevojë për të shkuar krejtësisht me transferim të parë të freskët. ” / Gazeta Shneta