Ju merr gjumi duke punuar? Ja se çfarë thonë studiuesit

2017-04-24 në ora 16:27

Sforcimi i stafit të punës për të filluar punën para orës 10 është njëlloj si tortura, duke i bërë puntorët të ndjehen të sëmurë, të lodhur dhe të stresuar, pohon një akademik i Universitetit të Oksfordit.

Para moshës 55 vjeç, ritmet qarkulluese të të rriturve janë tërësisht jashtë sinkronizimit me orar normal 5 deri në 9 orë, gjë që paraqet një “kërcënim serioz” ndaj përformancës, humorit dhe shëndetit mendor shkruan The Telegraph, transmeton Gazeta Shneta.

Dr. Paul Kelley, nga Universiteti i Oksfordit, tha se nevojitet një ndryshim të madh shoqëror përreth fillimit të punës dhe shkollave, me qëllim për t’u përshtatur me orën e trupit natyror të njerëzve.

Eksperimentet që studiojnë ritmet rrethuese tregojnë se mesatarja 10-vjeçare nuk do të fillojë të fokusohet siç duhet për punën akademike para orës 8.30. Ngjashëm, një 16-vjeçar duhet të fillojë në orën 10 të mëngjesit për rezultate më të mira, duke mos lënë anash studentët e universitetit, për të cilët thuhet se duhet të fillojnë ligjeratat në orën 11:00.

Dr. Kelley beson se vetëm lëvizja e kohës së shkollës mund të rrisë notat me 10 përqind. Ai ishte ish mësues në Shkollën e Mesme të Monkseaton, në Tyneside të Veriut, ku ndryshoi ditën e fillimit të shkollës nga ora 8.30 deri në orën 10 dhe gjeti se numri i notave të larta u rrit me 19 përqind.

Në mënyrë të ngjashme, kompanitë që detyrojnë punonjësit që të fillojnë punën më herët, gjithashtu ka gjasa të dëmtojnë produktivitetin e tyre, duke shkaktuar edhe probleme shëndetësore për stafin./Gazeta Shneta/