Këta faktorë ndikojnë në uljen e niveleve të estrogjenit

2021-05-30 në ora 18:35

Hormonet janë substanca që rregullojnë aktivitetin e qelizave dhe organeve specifike.Egzistojnë shumë hormone, e një nga ato për të cilin do të flasim është estrogjeni.

Estrogjeni është një hormon i prodhuar në vezore dhe zakonisht shoqërohet me sistemin riprodhues të femrave.Megjithatë, në sasi të vogla mund të jetë e pranishme edhe tek burrat shkruan VeryWellFamily, transmeton Gazeta Shneta.

Mësoni më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KËTU

Funksioni

Estrogjeni është hormoni që është kryesisht përgjegjës në zhvillimin seksual tek vajzat ndërsa ato arrijnë pubertetin.Funksionet e estrogjenit përfshijnë:

-fillojnë ndryshimet në indet e gjirit gjatë adoleshencës dhe shtatzënisë;

-ndihmon në rregullimin e ciklit menstrual;

-rregullon peshën trupore duke ndihmuan në kontrollimin e metabolizmit;

-luan rol në promovimin e aktivitetit kardiovaskular;

Shkaqet e uljes së niveleve të estrogjenit

Egzistojnë disa faktorë që ndikojnë në uljen e niveleve të estrogjenit.Kjo pasi estrogjeni ndikon në një gamë të gjerë funksionesh trupore.Këta faktorë përfshijnë:

-ushqimi i tepruar;

-gjëndrat tiroide;

-mosfunksionimi i gjëndrrës së hipofizës;

-anoreksia ose bulimia (çrregullimet në të ngrënë)

-Sindroma Turner;

-perimenopauza;

-menopauza./GazetaShneta/