Klinika Cleveland zgjedh dhjetë inovacionet e para mjekësore për vitin 2018

2017-10-31 në ora 21:50

Për herë të 15-tën herë me radhë, klinika e Cleveland këtë javë zbuloi 10 inovacionet e mjekëve në sistemin e kujdesit shëndetësor prestigjioz, inovacione këto mjaft të rëndësishme për vitin e ardhshëm.

Ndër risitë më në horizont janë implanti për të lehtësuar apneën e gjumit, mënyra të reja për të zbritur kolesterolin e keq, e disa zbulime të tjera, transmeton Gazeta Shneta.

1.Sistemi mbyllës hibrid i shpërndarjes së insulinës

I mirëseardhur si pankreasi i parë artificial në botë, sistemi hibrid ndihmon që diabeti i tipit 1 të jetë më i menaxhueshëm.

Teknologjia mundëson komunikim të drejtpërdrejt në mes pajisjes së monitorimit të vazhdueshëm të glukozës dhe pompës së insulinës për të stabilizuar glukozën në nivel të paprecendentë.

Ekspertët janë optimistë rezultatet e demonstruar në diabetin e tipit 1 do të përshpejtojnë një produkt të ngjashëm për pacientët me diabet tip 2.

2. Neuromodulimi për trajtimin e apnesë obstruktive në gjumë

Kontrolluar nga një pjesë e madhe, teknologjia vepron si një stimulues kardiak, duke ndihmuar në sinkronizimin e marrjes së ajrit me veprimin e gjuhës. Këto sisteme neuromodulimi kanë pasur rezultate pozitive në testimin klinik.

3.Terapia e gjeneve për sëmundjet e trashëguara të retinës

FDA pritet të miratojë një terapi të re gjenetike për sëmundjet e trashëguara të retinës në vitin 2018. Aftësia për të dhënë një gjen të ri në qelizat e synuara në trup nëpërmjet “vektorëve” viral ka të ngjarë të sigurojë përmirësime të funksionit vizual në disa pacientë me IRD.

4. Reduktimi i pashembullt i kolesterolit LDL

Lipoproteina me densitet të ulët – kolesteroli LDL – njihet si kolesteroli i keq, duke sjellë depozita yndyrore që mund të bllokojnë arteriet. Me disa kombinime të reja të ilaçeve, nivelet e LDL janë ulur me 75 përqind

Studime të reja kanë raportuar një reduktim prej 20 për qind në rrezikun e vdekjes kardiovaskulare, infarktit miokardi ose goditje në tru për pacientët që morën statina të kombinuara me një klasë të re të barnave për uljen e kolesterolit (PCSK9 inhibitorë) për të arritur nivelet ultra të ulëta të LDL.

5.Kujdesi shëndetësor në distancë

Shtrirja e mjedisit të kujdesit shëndetësor në shtëpinë e pacientit ka qenë një objektiv për dekada të tëra. Heqja e pengesave gjeografike për kujdesin shëndetësor mund të rezultojë në rezultate më të shpejta, më efikase dhe më optimale, si dhe në kursime të konsiderueshme të kostos.

Këto teknologji po zgjerohen edhe përtej platformës së thjeshtë me dy drejtime. Më shumë pacientë tani janë të pajisur me pajisje të bashkëngjitshme që regjistrojnë dhe raportojnë informacion për mjekët për të monitoruar gjendjen e tyre. Më shumë se 19 milionë pacientë janë parashikuar të përdorin këto pajisje të monitorimit të largët në vitin 2018.

6. Platformat e vaksinimit të gjeneratës së ardhshme

Në 2018, inovatorët do të përmirësojnë të gjithë infrastrukturën e vaksinave për të mbështetur zhvillimin e shpejtë të vaksinave të reja, si dhe për të thyer terrenin mbi mekanizmat e rinj për të ofruar vaksina të reja dhe ekzistuese për popullata të mëdha.

Në pikën e kujdesit, inovatorët po mendojnë vaksinim jashtë shiringës. Vaksinat e gatshme, vaksinat intranazale, dhe çipet e vaksinave janë në zhvillim e sipër.

7.Arsenali i targetuar drejt terapive të kancerit të gjirit

Viti 2018 shënon kohën kur terapitë për të trajtuar kancerin e gjirit do të kenë një gamë më të gjerë.

Do të ketë shumëllojshmëri trajtimesh të reja, si: agjentët frenues PARP për pacientët me mutacione specifike në gjenet BRCA1 ose BRCA2 dhe agjentët frenues CD K 4/6 për kancerin e gjirit ER- POZITIV / HER-2 negativ.

Ekspertët besojnë se rezultatet nga këto studime po tregojnë një rritje të nivelit të mbijetesës dhe ndoshta fundin përfundimtar të kimioterapisë për një popullsi të konsiderueshme të pacientëve me kancer të gjirit.

8.Shërim më i përshpejtuar pas operacionit
Për dekada, rutina para dhe pas operacionit ka pasur standarde për pothuajse në të gjitha procedurat: Mos të hahet para operacionit; të përdoren medikamente për dhimbje dhe të qëndrojnë në shtrat gjatë shërimit. Pas një rritjeje të konsiderueshme në ripranimet në spital dhe një epidemie opioide, inovatorët po rishikojnë strategjitë post-kirurgjikale dhe po japin rezultate mbresëlënëse.
Disa qendra kanë zhvilluar konceptin e rimëkëmbjes “të shpejtë” pas operacionit. Hulumtimet tregojnë se ERAS – “Rimëkëmbja e shpejtë pas operacionit” – është protokoll që lejon pacientët të hanë para operacionit, t’i kufizojnë opioidet duke përshkruar medikamentet alternative, inkurajon ecjen e rregullt për të ulur normat e komplikimeve dhe përshpejton shërimin. Këto protokolle mund të zvogëlojnë mpiksjen e gjakut, vjelljen, infeksionin, atrofinë e muskujve, qëndrimin në spital dhe më shumë.

9. Monitorimi i centralizuar i pacientëve spitalorë

Monitorimi i centralizuar është shfaqur si përgjigje, si pjesë e një operacioni të “kontrollit të pacientit” në të cilin personeli jashtë vendit përdor pajisje të avancuara, duke përfshirë sensorë dhe kamera kualitative, për të monitoruar presionin e gjakut, rrahjet e zemrës, frymëmarrjen dhe më shumë.

10. Ftohja e kokës për reduktimin e humbjes së flokëve gjatë kimioterapisë

“Ftohja e kokës” – e cila punon duke zvogëluar temperaturën e kokës disa gradë menjëherë para, gjatë dhe pas kimioterapisë – ka treguar të jetë efektive për ruajtjen e flokëve tek gratë që futen në kimioterapi për kancerin e gjirit të fazës së hershme.

Sistemi i ftohjes së lëkurës së kokës u aprovua nga FDA në Maj të këtij viti./Gazeta Shneta/