Konsumimi i çajit mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve në zemër

2020-01-23 në ora 13:01

Hulumtimi i ri tregon shëndet të përmirësuar kardiovaskular midis njerëzve që pinë çaj tre ose më shumë herë në javë.

Përfitimet shëndetësore i atribuohen polifenoleve, një përbërës që gjendet në çajin e zi dhe jeshil.Përfitimet ishin më të theksuara në mesin e pijeve të çajit jeshil, dhe gjithashtu më shumë për burra sesa për grate tregon healhtline, transmeton GazetaShneta.

Sipas hulumtimeve të botuara në Revistën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese:

Në të, studiuesit sugjerojnë që pirja e çajit tre ose më shumë herë në javë mund të çojë në shëndet të përmirësuar kardiovaskular dhe një jetë më të gjatë.

Në studimin e tyre në shkallë të gjerë, afatgjatë, studiuesit nga Akademia Kineze e Shkencave Mjekësore në Pekin gjurmuan 100.902 pjesëmarrës pa histori paraprake të sulmit në zemër, goditjes në tru apo kancer.

Studiuesit u ndanë në dy grupe: ata që pinin çaj tre ose më shumë herë në javë dhe ata që jo.

Pas ndjekjeve për një kohë mesatare prej 7.3 vjetësh, studiuesit përcaktuan se ata që pinin çaj më shpesh kishin më shumë gjasa të qëndronin të shëndetshëm për një periudhë më të gjatë kohore.

Pijet e zakonshëm të çajit u gjetën të kenë 20 përqind më pak gjasa të zhvillojnë sëmundje të zemrës dhe goditje në tru, 22 përqind më pak gjasa të vdesin nga sëmundjet e zemrës dhe goditja në tru, dhe 15 përqind më pak gjasa të vdesin nga shkaqe të tjera./GazetaShneta/