Marrëdhënia midis kolesterolit dhe presionit të lartë të gjakut, çfarë duhet të dini

2021-10-16 në ora 22:20

Presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli i lartë në vetvete janë faktorë serioz rreziku për sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru.

Kur presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli i lartë ndodhin së bashku, ato mund të dëmtojnë enët e gjakut, duke rritur shumë rrezikun e komplikimeve në të ardhmen. Për të parandaluar sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru, është jetike të mbani nën kontroll kolesterolin dhe presionin e gjakut, shkruan Very Well Health përcjell Gazeta Shneta.

Çfarë e shkakton kolesterolin e lartë?

Kolesteroli është një substancë e ngjashme me yndyrën për të cilën trupi juaj ka nevojë për të krijuar mure qelizore dhe hormone të caktuara. Kolesteroli prodhohet nga mëlçia dhe merret në dietë përmes produkteve shtazore, si mishi, ushqimet e detit dhe qumështi.

Kolesteroli nuk tretet në gjak dhe duhet të bartet nëpër trup në grimca të quajtura lipoproteina. Lipoproteina me densitet të ulët (LDL) njihen zakonisht si “kolesteroli i keq”, sepse rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Lipoproteina me densitet të lartë (HDL), nga ana tjetër, konsiderohet “kolesterol i mirë” pasi zvogëlon rrezikun.

Faktorët gjenetikë dhe mënyra e jetesës luajnë një rol në shkaktimin e kolesterolit të lartë. Disa gjene të ndryshme shoqërohen me këtë gjendje.

Marrëdhënia midis kolesterolit të lartë dhe presionit të lartë të gjakut

Presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli i lartë dëmtojnë rreshtimin e brendshëm të enëve të gjakut, të njohur si endoteli.

Me kalimin e kohës, dëmtimi endotelial kontribuon në ndërtimin e pllakave të kolesterolit dhe qelizave inflamatore në enët e gjakut në të gjithë trupin, të njohur si arterioskleroza.

Dëmtimi endotelial gjithashtu rezulton në rregullim jo të duhur të zgjerimit të enëve të gjakut. Rezultati sjellë arteriet të ngushtuara, të cilat nuk funksionojnë siç duhet.

Por duket se ka një ndërveprim më të komplikuar midis kolesterolit të lartë dhe presionit të lartë të gjakut.

Së pari, kur faktorët e rrezikut për presionin e lartë të gjakut dhe kolesterolin e lartë ndodhin së bashku, ato rrisin më tej rrezikun e ngjarjeve kardiovaskulare. Dhe trajtimi i kolesterolit të lartë në një pacient tashmë të trajtuar për presionin e lartë të gjakut zvogëlon më tej rrezikun e tyre nga ngjarjet kardiovaskulare.

Rreziqet e mundshme shëndetësore

Kolesteroli i lartë dhe presioni i lartë i gjakut janë faktorë të njohur të rrezikut për goditje në tru dhe sulme në zemër sepse ato kontribuojnë në arteriosklerozë.

Atheroskleroza është grumbullimi i pllakës në enët e gjakut. Në varësi të enëve të gjakut të prekura, kjo gjendje mund të çojë në probleme shëndetësore. Gjetja e arteriosklerozës në një arterie do të thotë që ka të ngjarë të keni bllokime në arteriet e tjera në trup.

Komplikimet e arteriosklerozës përfshijnë:

Ateroskleroza koronare: Kjo është një grumbullim i pllakës në arteriet që ushqejnë zemrën. Kjo mund të çojë në sulme në zemër, dështim të zemrës dhe vdekje.

Sëmundja arteriale periferike: Kjo është një grumbullim i pllakës në arteriet e këmbëve që mund të shkaktojë dhimbje në këmbë gjatë ecjes që lehtësohet nga pushimi i dëshirueshëm.

Këto bllokime mund të çojnë në ishemi të gjymtyrëve, në të cilën nuk ka rrjedhje të mjaftueshme të gjakut në pjesën e poshtme të këmbëve dhe gishtave, duke rezultuar në plagë të pashërueshme që përfundimisht mund të kërkojnë amputim.

Ateroskleroza karotide: Kjo mund të sjellë rreshtimin e pllakëzave në arteriet karotide në qafë që mund të bllokojnë rrjedhjen e gjakut, të shkëputen dhe të udhëtojnë në tru, duke çuar në goditje.

Ishemi mesenterike: Pllakëzat këtu formohen në enët e gjakut që furnizojnë zorrët dhe mund të çojë në rrjedhje të dobët të gjakut ose “ishemi të zorrëve”, e cila shkakton dhimbje pas ngrënies së një vakti dhe humbje peshe.

Menaxhimi i presionit të gjakut dhe niveleve të kolesterolit

Ndryshime të caktuara të jetesës mund të kenë një ndikim të madh në uljen e presionit të gjakut dhe kolesterolit.

Të jetosh një mënyrë jetese aktive mund të ndihmojë në mbajtjen nën kontroll të presionit të gjakut dhe numrit të kolesterolit.

Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA), rekomandon marrjen të paktën 150 minuta ushtrime aerobike, si ecja, biçikleta ose noti, në baza javore.

Po aq e rëndësishme sa për të bërë stërvitje është edhe ngrënia e një diete të shëndetshme për zemrën.

Për të ndihmuar në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare, AHA rekomandon një dietë të ulët në yndyrna të ngopura dhe trans, të ulëta në ushqime me sheqer dhe të përpunuara e të larta si në: frutat, perimet, fasule dhe arra.

Në njerëzit që janë mbipeshë, me një indeks të masës trupore më të madh se 25, humbja e peshës mund të ulë presionin e gjakut dhe kolesterolin.

Kur ndryshimet në stilin e jetës nuk janë të mjaftueshme për të ulur nivelet e kolesterolit dhe presionit të gjakut, një ofrues i kujdesit shëndetësor mund të përshkruajë barna për të synuar secilën gjendje.

Statinat janë barna të përshkruar zakonisht dhe efektive për uljen e kolesterolit që mund të zbresë nivelet e LDL me më shumë se 50%.

Ndër të tjera, shumë nga barnat janë efektive dhe të toleruara mirë që ekzistojnë edhe për uljen e presionit të gjakut. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të ndihmojë në vendosjen se cilat lloje nga barnat janë të përshtatshme për situatën tuaj. /Gazeta Shneta/