Top 7-të simptoma që janë më parashikuese për SARS-CoV-2, zbulon studimi i ri

2021-10-16 në ora 21:29

Një studim i madh britanik zbuloi se shtatë simptoma në kombinim janë më parashikuesit nëse një person ka COVID-19.

Shtatë simptomat kryesore që duhet të dini rreth infeksionit SARS-CoV-2 mund të ndihmojnë në kontrollimin e shpejtë të pacientëve që kanë më shumë gjasa të kenë atë dhe të testohen për virusin në vendet ku aftësia e testimeve është e kufizuar, shkruan Very Well Health përcjell Gazeta Shneta.

Një studim i bazuar në të dhënat e më shumë se 1.1 milion njerëzve në Angli zbuloi se një grup prej shtatë simptomash ishin më parashikues nëse një personi duhet të testohet për COVID-19.

Prania e kombinuar e këtyre simptomave mund të shërbejë si një çelës për zbulimin e infeksioneve COVID-19 në komunitet dhe të ndihmojë në ndarjen e testeve për infeksion në zonat ku burimet janë të kufizuara.

Këto simptoma përfshijnë:

– Një humbje ose ndryshim në ndjenjën e nuhatjes;

– Një humbje ose ndryshim në ndjenjën e shijes;

– Ethe;

– Një kollë e re e vazhdueshme;

– Të dridhura;

– Humbja e oreksit;

– Dhimbjet e muskujve;

“Ne e dinim më parë se çfarë lloj simptomash kanë njerëzit me COVID më shpesh sesa njerëzit me lloje të tjera të infeksioneve të frymëmarrjes,” tha Dr. David Dowdy, profesor i asociuar i epidemiologjisë në Shkollën e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg, i cili nuk ishte përfshirë në studim, për burimin Verywell.

“Ajo që ne nuk e dinim është, nëse doni të provoni dhe parashikoni nëse dikush ka COVID apo jo, cilat simptoma më të mira do të ishin – të përdorni për atë informacion.”

Ndër të tjera, ky studimi u botua muajin e kaluar në PLOS Medicine. /Gazeta Shneta/