Mos i konsumoni bukët me këto përbërës, mund të jenë shumë të rrezikshëm

2017-04-29 në ora 13:05

Në këtë pikë, shumica e njerëzve i kuptojnë sasia e grurit dhe pse duhet të kufizohet ose eliminohet nga dieta. Nuk është se gruri në formën e tij të pastër dhe origjinale, por për shkak të konsumimit, hibridizimit dhe përmbajtjes së glutenit të lartë, nuk ka thjesht zgjedhje tjetër të arsyeshme, përveç shmangies së tij.

Gruri modern është hibridizuar shumë (për të mos u ngatërruar me modifikimin gjenetik), me qëllim të rritjes së rendimenteve, ruajtjes së sëmundjeve të bimëve dhe dëmtuesve, dhe duke u bërë i ushqyeshëm edhe në kushte të caktuara të motit. Megjithatë, si pasojë e këtij hibridizimi, struktura e glutenit ka ndryshuar dukshëm, gjë që me sa duket ka shkaktuar rritjen e numrit të njerëzve me intolerancë ndaj glutenit shkruan Natural News, transmeton Gazeta Shneta.

Kur një kokërr me të vërtetë antike, me burim Enikorn, ekzistojnë tre dallime kryesore që e bëjnë atë një zgjedhje shumë më të shëndetshme, duke përfshirë arsyet si:

• Shumica e grurit modern është një hibrid i drithërave dhe kullotave të ndryshme, ndërsa Einkorn njihen si forma të grurit që u kultivuan së pari nga njerëzit.
• Einkorn ka 14 kromozome, ku gruri modern ka 42 kromozome, të cilat ndryshojnë strukturën e glutenit.
• Einkorn konsiderohet më ushqyes se gruri modern, për shkak të proteinave më të larta, EFA, fosforit, kaliumit, piridoksinës dhe beta karotenit.

Këto tri arsye vetëm e bëjnë një kokërr të lashtë si Einkorn një zgjedhje shumë më të mirë se format moderne të grurit./Gazeta Shneta/