MSH thotë se po monitorohet situata me Covid, iu bën thirrje qytetarëve që të vaksinohen

2021-11-23 në ora 12:07

Në Kosovë po vazhdon të mbetet situatë e qetë me pandeminë Covid-19, përkundër se raste të shumta po shënohen në rajon e madje në Evropë po regjistrohen rekorde të reja

Nga Ministria e Shëndetësisë kanë thënë për Express se janë duke e përcjellë me kujdes situatën në shtetet tjera, e cila ka filluar të përkeqësohet.

Nga kjo ministri kanë thënë se masat rishqyrtohen në vazhdimësi në varësi të situatës epidemiologjike.

“Masat rishqyrtohen në vazhdimësi në varësi të situatës epidemiologjike. Për momentin janë në fuqi masat sipas vendimeve të muajit tetor për masat Anti-Covid-19, ndërsa situata po përcillet me mjaft kujdes, duke pasur parasysh përkeqësimin e saj në shtetet e Evropës dhe në rajon”, kanë thënë zëdhënës për informim.

Tutje nga kjo ministri kanë deklaruar se është e rëndësishme që të zbatohen masat që janë në fuqi, sidomos tani që në vend është identifikuar edhe varianti Delta Plus i COVID-19.Po ashtu, sipas MSH’së, shumë shpejt do të fillojnë edhe me dhënien e dozës së tretë të vaksinës.

“Për MSh’në është shumë me rëndësi që të zbatohen masat në fuqi, aq më tepër që tashmë janë regjistruar edhe raste të variantit Delta Plus (të SARS COV-2), ndërkohë që situata e mëtejme është shumë e ndërlidhur me procesin e vaksinimit të popullatës, për çka i bëhet thirrje asaj kategorie që ende nuk janë vaksinuar, që ta bëjnë sa me parë këtë. Shpejt do të fillojë edhe dhënia e dozës përforcuese dhe dozës së tretë, sikurse që do të fillohet me vaksinimin e fëmijëve edhe nëpër shkolla, derisa ka prindër që tashmë kanë filluar t’i vaksinojnë fëmijët në qendrat e vaksinimit dhe përmes ekipeve mobile”, kanë shtuar nga MSH.

Ndërsa, infektolog në vend kanë thënë se derisa një valë e re e COVID-19 ka filluar në rajon, do të jetë mrekulli nëse në Kosovë nuk rriten rastet e infektuara me virus.

Infektologu Hamdi Ramadani ka thënë se numri i të infektuarve me COVID-19 në rajon është i madh. Andaj aj është shprehur që do të ishte një mrekulli që në Kosovë të mos regjistrohen raste të infektuara me këtë virus.

“Të dhënat janë shqetësuese. Situata në nivel evropian është shqetësuese. Duke u përballur me koronavirusin është edhe Serbia, Kroacia, Greqia e Sllovenia. Ka plotë të sëmurë edhe në Mal të Zi e Rumani. Virusi nuk do ta përjashtoj edhe Kosovën. Mjeti kryesor i mbrojtjes është vaksinimi”, ka theksuar ai.

Ndërsa, kryetari i Asociacionit të Komunave të Kosovës, Sazan Ibrahimi, ka thënë për Express se ka mbi një muaj që nuk është thirr asnjë takim nga Ministria e Shëndetësisë në lidhje me rishqyrtimin e masave.Ai është shprehur se nëse numri i rasteve të infektuara me COVID vazhdon të jetë i ulët në vend do të kërkojnë lirim të masave, ndërsa nëse ndodh e kundërta, ata do t’i rishqyrtojnë ato.