A mund të sjell benefite në funksionet njohëse konsumimi i çajit

2020-03-03 në ora 15:48

Studiuesit në Singapor thonë se konsumimi i rregullt i çajit mund të përmirësojë funksionet njohëse te të rriturit. Ekspertë të tjerë nuk janë aq të sigurt.

Çaji përgjithësisht konsiderohet i mirë për ju, por nuk ka pasur shumë studime pas këtij pretendimi shkruan healthline, transmeton GazetaShneta.

Tani një ekip shkencëtarësh në Universitetin Kombëtar të Singaporit thonë se ka ende shumë pyetje pa përgjigje.

Në studimin në Singapor botuar në Journal of Nutrition, Health and Pling, ekipi hulumtues arriti në përfundimin se pirja e çajit rregullisht ul rrezikun për dëmtim njohës tek të moshuarit me 50 përqind.

Feng Lei, profesor ndihmës në departamentin e mjekësisë psikologjike në shkollën e Singaporit, theksoi se përbërjet bioaktive në gjethet e çajit kanë potencial anti-inflamator dhe antioksidues që krijojnë këtë kohë – përfitim i shpejtë.

Këto dhe vetitë e tjera bioaktive mbrojnë gjithashtu trurin nga dëmtimet vaskulare dhe neurodegjenerimi, sipas Lei.

“Gjetjet tona kanë implikime të rëndësishme për parandalimin e demencës,” tha Lei në një njoftim për shtyp. “Megjithë provat me cilësi të lartë të drogës, terapia farmakologjike efektive për çrregullimet neurokognitive, të tilla si çmenduria, mbetet e pakapshme dhe strategjitë aktuale të parandalimit nuk janë të kënaqshme.”/GazetaShneta/