Nëse jeni mbi 40 vjeç, kjo është një simptomë COVID që duhet rishikuar

2021-10-10 në ora 18:32

Ende ka shumë gjëra që nuk dimë për COVID-19, por një gjë që është bërë e qartë është se koronavirusi i ri nuk është gjithmonë një situatë e kryer dhe e përfunduar.

COVID-19 ka aftësinë për të infektuar përsëri njerëzit dhe për të lënë disa të shëruar me simptoma afatgjata, të njohura si forma e “COVID të gjatë”, shkruan burimi Best Life.

Simptomat e zgjatura prekin diku nga 10 deri në 30 përqind të atyre që infektohen me virusin, thanë ekspertët për The Wall Street Journal përcjell Gazeta Shneta.

Dhe tani që jemi gati mbi 20 muaj në pandemi, të shëruarit nga COVID-i kanë treguar se simptomat afatgjata të infeksionit mund të zgjasin më shumë se një vit.

Por në varësi të moshës tuaj, mund ta keni më të vështirë të përjetoni një efekt të veçantë të qëndrueshëm të virusit.

Një studim i ri i shtatorit i botuar në ‘American Journal Otolaryngology’ ka gjetur se humbja e nuhatjes ose e shijes është më e vështirë për grup-moshën mbi 40 vjeç që të rikthejnë përsëri funksionin e shqisës, pasi të kenë kaluar COVID-in.

Studiuesit biseduan me gati 800 të anketuar që ishin testuar pozitiv për virusin dhe ishin pjesë e një sondazhi të vazhdueshëm të përcjelljes së funksionit të shqisës së humbur të nuhatjes ose shijes. Sipas studimit, pjesëmarrësit që ishin më të rinj se 40 vjeç e rikthyen funksionin e nuhatjes në një shkallë më të lartë sesa ata në moshën mbi 40 vjeç.

“Vetëm mosha (nën) 40 vjeçe ishte e lidhur pozitivisht me rikuperimin e nuhatjes,” vunë re studiuesit. Midis atyre mbi 40 vjeç, më shumë se 25 përqind ende raportuan se kishin një ndjenjë jonormale të nuhatjes në ndjekjen gjashtë mujore. Në të njëjtën kohë, më shumë se 83 përqind e atyre nën moshën 40 vjeç rifituan ndjenjën e nuhatjes. /Gazeta Shneta/