Përmes kësaj metode, ju mund ta dini a është nishani kancerogjen apo jo (Foto + Video)

2017-05-13 në ora 16:26

Me kalimin e viteve, lëkura jonë e humbet freskinë dhe fillon të shfaqen gunga misterioze.

Këto njolla mund të vijnë në të gjitha formave dhe madhësive, dhe shumë janë të padëmshme shkruan DailyMail, transmeton Gazeta Shneta.

Por ndryshimet e vogla mund të jenë një flamur i kuq: kanceri i lëkurës është forma e dytë më e zakonshme e sëmundjes tek njerëzit nën 50 vjeç.

Melanoma, një lloj i kancerit të lëkurës, është një nga kanceret më të shërueshme.

Nëse diktohet në fillim, i gjithë kanceri mund të hiqet shumë thjeshtë.

Karcinoma e qelizave bazale është edhe më e menaxhueshme – vetëm raste të rralla përhapen përtej zonës.

Dhe megjithatë, ekspertët paralajmërojnë, shkalla e zbulimit të hershëm mund të jetë shumë më e lartë.

Nishanët janë grumbuj qelizash që prodhojnë pigmente në lëkurën tuaj.

Aq më shumë që ka nishane dikush në trupin e tyre, aq më e lartë rreziku i melanomës.

Rreziku gjithashtu rritet nëse keni lëkurë të ndjeshme dhe flokë të kuq dhe nëse jeni duke ekspozuar në diell.

Natyrisht, jo të gjitha nishanet janë të rrezikshme: është normale që t’i kenë ato.

Dermatologët përdorin një listë të thjeshtë të pesë shenjave paralajmëruese, duke përdorur rregullin ABCDE.

Ky animacion (më sipër) shpjegon se si funksionojnë.

A – asimetria
Kjo do të thotë të zbulosh një nishan të parregullt.

B – kufijntë

Shikoni për të parë nëse keni skaje të ashpra në nishan.

C – ndryshimi i ngjyrës

Nëse nishani ndryshon në ngjyrë ose është një ngjyrë e ndryshme në një pjesë se në një tjetër, atëherë është kancerogjen.

D – diametri

Çdo rritje në madhësi duhet të kontrollohet, e veçanërisht kur është më shumë se rreth 6mm.

E – ngritje

Në këtë grafik, seksioni E klasifikohet si “lartësi”, duke ju treguar që të ruheni për ngritjen e nishanit nga sipërfaqja, veçanërisht nëse është ngritur në mënyrë të parregullt.

Megjithatë, shpjegon Dr. Fisher, shumë dermatologë kanë klasifikime të ndryshme për këtë.

Fjala e tij e preferuar është ‘ngritëse’./Gazeta Shneta/