Sa janë të nevojshme syzet mbrojtëse në plazh për fëmijët

2019-07-16 në ora 10:45

Një kujdes i veçantë duhet kushtuar edhe shëndetit të  syve gjate stinës së verës.Sytë janë të ndjeshëm ndaj rrezeve të Diellit, andaj prania e syzeve mbrojtëse është shumë e nevojshme.

-Mbroni sytë nga dielli

Fëmijët kanë sy shumë delikatë dhe prandaj kanë nevojë për mbrojtje adekuate si në dimër ashtu edhe gjatë muajve të verës. Shumë prindër e nënvlerësojnë këtë çështje, në mungesë të problemeve dhe patologjive të veçanta që pediatri mund të gjejë në moshë të hershme shkruan pernenat.al , transmeton GazetaShneta

Pyetja më e zakonshme që bëjnë prindërit dhe gjyshërit është: “A është e vërtetë që fëmijët duhet të vënë syze dielli në det?” Këtu është një udhëzues i shkurtër për t’u informuar më mirë për këtë temë.

-A janë sytë e fëmijëve si sytë e të rriturve?

Jo. Fëmijët janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj dritës. Kjo është e vërtetë, jo vetëm në det në ditët me diell, por edhe në ditët me re. Organizmi i tyre është ende në zhvillim dhe për këtë arsye ende nuk është pjekur në pikën e duhur. Indet e syve të fëmijëve u mundësojnë depërtimin më të madh të rrezeve ultravjollcë sesa të rriturit. Pasoja e kësaj, edhe nëse nuk është e dukshme menjëherë, është shfaqja e shqetësimeve vizuale në moshën e rritur ose gjatë adoleshencës. Disa patologji mund të paraqesin gjithashtu dëme të pakthyeshme dhe për këtë arsye, pediatrit dhe specialistët e sektorit rekomandojnë përdorimin e syzeve me lente mbrojtëse të çertifikuara.

-Rëndësia e ekspozimit të fëmijëve në diell

Nga kjo premisë mund të mendohet se është më mirë të mbash fëmijët në hije. Sidoqoftë, përfitimet e dritës së diellit tek fëmijët janë me të vërtetë të mëdha, ndërkohë që rrezet e diellit ndihmojnë në zhvillimin trupor, duke nxitur rritjen e kockave dhe kundërsulmimin e rakitizmit. Përveç kësaj, të sapolindurit gjithashtu duhet të mbahen jashtë në ajër në mënyrë që të prodhojnë vitaminë D, e cila është esenciale për trupin e të rriturve dhe fëmijëve. Përkundër kësaj, sa për trupin dhe fytyrën, përdoret mbrojtja nga dielli me një SPF të lartë (faktori i mbrojtjes së diellit), në të njëjtën mënyrë fëmijët duhet të veshin syze dielli në plazh dhe në male.

Fëmijët duhet të veshin syze dielli sepse rreziqet e mbingarkesës ndaj rrezeve të diellit ekzistojnë dhe janë gjithnjë e më të përhapura. Së pari, vlerësohet se shumica e ekspozimit UV ndodh brenda moshës 18 vjeçare. Një nga problemet kryesore që lind si shkak i mungesës së mbrojtjes nga rrezet e diellit është katarakti, që është rezultat i dëmit të pësuar para moshës 30 vjeçare. Përveç kësaj, dëmtimi i dukshëm mund të vihet re menjëherë, me sy të kuq që djegin dhe konjuktivit./pernenat