Shenjat e para të shtatëzësisë pas transferimit të embrionit me anë të IVF-së

2018-06-08 në ora 11:32

Nëse keni qenë duke u përpjekur për të mbetur shtatzënë ju mund të jeni kthyer tek  fertilizimi in vitro (IVF) për ndihmë.

Ky trajtim mund të jetë i dobishëm për trajtimin e shkaqeve të ndryshme të infertilitetit. Për shembull, nëse mosha e avancuar po e bën të vështirë që ju të mbeteni shtatzënë ose tubat e tua fallopiane bllokohen ose dëmtohen ose partneri juaj ka një numër të ulët të spermës.

Gjatë fekondimit in vitro, një vezë hiqet nga trupi juaj dhe fekondohet nga spermatozoidi në një laborator. Kjo vezë e fekonduar (e njohur si një embrion) transferohet pastaj në barkun e gruas, ku ajo i bashkëngjitet rreshtës së mitrës dhe pastaj mund të zhvillohet dhe rritet.

Megjithatë, në shumë raste, trajtimi nuk është i suksesshëm dhe embrioni nuk i bashkëngjitet mitrës. Në fakt, duke marrë parasysh faktorë të ndryshëm si mosha juaj, doktori mund të transferojë më shumë se një embrion për të përmirësuar shanset për të mbetur shtatzënë.

Tani, një test shtatzënie që do t’ju tregojë nëse jeni shtatzënë kryhet zakonisht rreth 12-14 ditë pas transferimit të embrionit dhe dy javët që kaloni duke pritur për të dëgjuar “lajmet” mund të jenë shteruese dhe të mbushura me ankth, transmeton Gazeta Shneta.

Gjatë kësaj periudhe mund të jetë e dobishme të jeni në vëzhgim për disa shenja fizike që mund të tregojnë se jeni shtatzënë. Mos harroni, megjithatë, se vetëm një test shtatzënisë definitivisht mund të tregojë nëse jeni shtatzënë.

Një periodë që mungon, sëmundje në mëngjes, lodhje, gjinj të fryrë dhe të butë janë disa shenja fizike që mund të tregojnë shtatzëninë, por nuk janë një provë e sigurt për të parashikuar suksesin e fertilitetit./Gazeta Shneta/