Si mund të kuptoni gjendje shëndetësore të bebit tuaj përmes këtij treguesit

2021-05-30 në ora 12:32

Ngjyra e jashtëqitjes tek fëmija juaj, mund të jetë një tregues për gjendjen e përgjithshme shëndetësore.

Fecesi me ngjyrë të gjelbërt tek fëmijët mund të jenë alarmante për prindërit, por zakonisht nuk shkaktojnë shqetësim në aspektin mjekësor, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Dieta siç është ngrënia e zarzavateve me gjethe, shpesh mund të jap një ngjyre jeshile, përndryshe – mund të lidhet me diarre ose infeksione bakteriale në bazë të analizave të cilat mund të iu nënshtrohen bebet në spital.

Jashtëqitja është zakonisht ngjyrë kafe sepse përmban lëngje biliare. Bila është një lëng ngjyrë kafe-jeshil që e prodhon mëlçia.

Ngjyra kafe në përgjithësi do të thotë që mëlçia dhe pankreasi po funksionojnë normalisht dhe duke shtuar mjaftueshëm lëngje biliare.

Ndonjëherë, jashtëqitja mund të duket edhe e verdhë ose pak portokalli për shkak të mënyrës së përzierjes së tëmthit me dietën ushqyese të një bebe ose fëmije.

Për të kuptuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Dieta ushqyese dhe diarreja janë dy nga arsyet më të zakonshme që fëmijët mund të marrin një feces ngjyrë gjelbërt.

Prej ushqimeve që mund të ngjyrosin fecesin e bebit mund të jenë:

– zarzavate me gjethe, duke përfshirë spinaq, dhe marule;

– karamele, ngrica ose ëmbëlsira që përmbajnë ngjyrosje artificiale;

– shtesat e hekurit, të cilat mund të rezultojnë me ngjyrë të dobët të gjelbërt;

Në anën tjetër, diarreja është shpesh një fajtor i ndryshimeve të ngjyrave të dobëta të fecesit.

Diarreja ndodh kur zorrët e vogla nuk mund të thithin ujë të mjaftueshëm, i cili shpesh mund të jetë për shkak të një virusi.

Disa shkaqe të zakonshme të diarresë tek bebet dhe fëmijët përfshijnë:

-Norovirusi, rotavirusin, infeksionet bakteriale, siç është salmonella, medikamente, siç janë antibiotikët ose dhe helmimet nga ushqimi.

Diarre kronike tek një bebe ose fëmijë mund të sinjalizojë një gjendje themelore, të tilla si: sëmundje inflamatore e zorrëve, sëmundja Krohn, sindromi i zorrës së irrituar si dhe dhe alergjitë ushqimore ose intolerancat, të tilla si gluteni për shkak të sëmundjes celiake.

Parazitët gjithashtu mund të shkaktojnë diarre. Meqenëse fëmijët nuk janë të prirur për të larë duart gjithmonë ata janë më të prekshëm ndaj parazitëve. Giardia është një parazit që përhapet përmes kontaktit me lëvizjet e infektuara të zorrëve.

Fëmijët e prekur me ‘giardiasis’ shpesh zhvillojnë diarre dhe një jashtëqitje me yndyrë si dhe ndonjëherë jashtëqitja duket e gjelbër. /Gazeta Shneta/