COVID-19 mund të jetë më i zakonshëm tek gratë me këtë gjendje shëndetësore

2021-05-30 në ora 11:52

Gratë me çrregullime të zakonshme hormonale – sindromi i vezoreve policistike (PCOS) janë në rrezik në rritje të COVID-19, sipas një studimi që përfshin më shumë se 20,000 femra me rezultatet e gjetura.

Sindroma e vezores policistike, e cila prek një në dhjetë gra në moshë riprodhuese, shpesh shënohet nga nivelet e tepërta të hormonit mashkullor (ose androgjen) dhe gjëndrave të vogla në vezore që mund të prishin menstruacionet, shkruan Insider përcjell Gazeta Shneta.

Përveç periudhave të parregullta ose shumë të rënda, gjendja mund të shkaktojë flokë të tepërt në fytyrë dhe trup, probleme të lëkurës, ndryshime të humorit, gjumë të dobët dhe shtim në peshë.

Poashtu është shkaku kryesor i infertilitetit femëror, megjithëse shumë femra me këtë gjendje mund dhe mbeten shtatzënë.

Mjekët nuk e dinë se çfarë e shkakton sindromin policistik të vezores, por gjenetika, ekspozimi ndaj toksinave mjedisore dhe insulina e tepërt mund të luajë një rol.

Studiuesit zbuluan se shkalla COVID-19 në pacientet me sindromin policistik të vezores ishte afër dyfish në raport me femrat që nuk e kishin këtë gjendje.

Kur u analizuan faktet në lidhje me moshën dhe vendndodhjen, studiuesit zbuluan se rreziku i COVID-19 ishte afër 51% më i lartë tek gratë me sindromin policisitk të vezores.

Edhe kur llogaritni më tej faktorët e rrezikut të COVID-19 duke përfshirë mbipeshëm, rregullimin e glukozës, mungesa e vitaminës D, hipertension dhe sëmundje të zemrës, studiuesit zbuluan se pacientet me sindromin policisitk kishin ende një rrezik 26% më të lartë të prekjes nga virusi.  /Gazeta Shneta/