Si mund të ndikojnë mikrobet e zorrës në shëndetin tonë mendor

2017-04-17 në ora 09:15

Ne nuk mund të japim shumë mendime për 100 trilionë mikrobet që jetojnë brenda zorrës tonë, por zbulimet e reja brenda psikiatrisë kanë zbuluar se këto organizma mund të ndikojnë thellësisht në gjendjen tonë mentale.

Në fakt, psikiatrit tani po eksplorojnë mundësinë e manipulimit të këtyre gjallesave mikroskopike me qëllim të trajtimit të depresionit klinik dhe ankthit, pa përdorimin e barnave farmaceutike shkruan Natural News, transmeton Gazeta Shneta.

Lidhja e dyanshme ndërmjet emocioneve dhe zorrëve nuk është asgjë e re. Shkencëtarët kanë njohur para shumë kohëve që sistemi nervor enterik (ENS) gjendet brenda zorrëve është i lidhur me trurin nëpërmjet nervit ‘vagus’ dhe është aq shumë indikator, sa shpesh quhet “truri i dytë”.

Kur ekziston jo-stabiliteti brenda zorrëve, të tilla si inflamacioni ose infeksioni, gjendja jonë emocionale vuan gjithashtu.

Profesori i asociuar i gastroenterologjisë në Universitetin McMaster Premys Bercik kuptoi se një pjesë e konsiderueshme e pacientëve të tij nuk vuanin vetëm nga sëmundjet gastrointestinale, por edhe nga depresioni dhe ankthi i konsiderueshëm.

Më tej, eksperimenti u zhvillua në minjtë laboratorikë, të cilët ishin të sëmundur nga infeksioni apo inflamacioni i zorrëve, ku tek ta u theksua disbalanci emocional.

Emily Deans një psikiatër në Massachusetts, na kujton se bakteret e zorrëve ‘lactobacillus’ dhe ‘bifidobacterium’ prodhojnë neurotransmetues të njohur si GABA, ndërsa ‘bacillus’ dhe ‘serratia’ prodhojnë dopaminën neurotransmetuese që aktivizon qendrat e shpërblimit dhe kënaqësisë së trurit./Gazeta Shneta/