Si ndikon mosha në shëndetin e gjithëmbarshëm të njerëzve

2018-02-28 në ora 14:40

Hulumtimet e reja sugjerojnë se hapi i parë për parandalimin dhe trajtimin e sëmundjes po bën një pyetje të thjeshtë: Cila është gjinia juaj? Ja pse – dhe çfarë do të thotë për ju, shkruan Time Health transmeton Gazeta Shneta.

Gjithkush e di se si duket një sulm në zemër: Ti e kap kraharorin, kap krahun e majtë, pastaj bie në tokë. Kjo është, nëse je burrë. Por për një grua, shumica prej nesh e dinë se simptomat mund të jenë jashtëzakonisht të ndryshme: Në të vërtetë, gjysma e grave raportojnë se nuk përjetojnë dhimbje në gjoks fare. Në vend të kësaj, ata mund të ndiejnë dhimbje në shpinë, në qafë, në nofull ose në stomak, ose të bëhen të lodhura ose kokëforta.

Ky ndryshim nuk ishte plotësisht i dokumentuar apo publikuar deri në vitin 1990, kur libri Zemra e Femrave: E Vërteta për Gratë dhe Sëmundjet e Arterieve Koronare ndihmuan të nxisnin një valë të re të të menduarit për jo vetëm sëmundjen e zemrës, por edhe mjekësinë dhe trupin e njeriut.

“Ne [një herë] supozuam se të gjithë njerëzit ishin shumë më të njëjtë, përveç asaj që unë e quaj bikini i grave-gjinjtë e tyre dhe legenit të tyre”, thotë Marianne Legato, MD, drejtoreshë e Fondacionit për Mjekësi Speciale Gjinore autori i parë i Zemrës Femërore.

Sot mendimi ka ndryshuar. “Çdo ind i trupit është fjalë për fjalë i ndryshëm në burra dhe gra”, thotë Legato. Dhe sëmundjet e zemrës, shkencëtarët kanë zbuluar, është vetëm një nga shumë probleme me një ndarje të fortë mashkull-femër. Këtu janë edhe sëmundjet e tjera që ndikojnë në gjinitë në mënyra të veçanta.

Sëmundja e Alzheimerit

Statistikat: Rreth 5 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara të moshës 65 vjeç e lart kanë sëmundjen e Alzheimerit, një përkeqësim agresiv dhe i parakohshëm i trurit që rezulton me çmenduri. Gratë përbëjnë 64 përqind të kësaj popullsie.

Sëmundja shpesh përparon më shpejt në femra – veçanërisht kur vjen puna te humbja e kujtesës – sesa tek burrat, thotë Reisa Sperling, M.D., drejtoreshë e Qendrës për Kërkimin dhe Trajtimin e Alzheimerit në Brigham dhe Spitalin e Grave në Boston.

Hendeku gjinor: Prevalenca e lartë e kësaj sëmundje pjesërisht mund t’i atribuohet faktit se gratë jetojnë më gjatë se meshkujt, dhe se kjo sëmundje zakonisht prek të moshuarit. Por ka më shumë pabarazi se sa jetëgjatësia: Një studim i vitit 2014 i Neurologjisë tregoi se gratë e shëndetshme që mbajnë variantin e gjeneve ApoE4 kanë një shans 80 për qind të zhvillimit të rënies njohëse ose sëmundjes së Alzheimerit; burrat me të njëjtin gjen kanë vetëm një rrezik 27 përqind.

Kanceri i zorrës së trashë

Statistikat: Rreziku i përgjithshëm i kancerit kolorektal është rreth 5 për qind për burrat dhe gratë, por vdekshmëria është më e ulët tek gratë.

Hendeku gjinor: Një rishikim i vitit 2013 në Kiminë Klinike dhe Laboratorin e Mjekësisë tregoi se gratë kanë tendencë për të zhvilluar kancer kolorektal pesë vjet më vonë se meshkujt dhe se tumoret e tyre janë zakonisht të vendosura në anën e djathtë të zorrës së trashë, ndërsa meshkujt janë në të majtë.

Vendndodhja ka implikime serioze, thotë Gina Sam, M.D., M.P.H., drejtoreshë e Qendrës së Gastrointestinalit në Malin Sinai në Spitalin e Malit Sinai, në qytetin e Nju Jorkut.

Për shkak se pjesa e djathtë e zorrës së trashë është më e madhe se pjesa e majtë, zgjat më shumë për tumoret që rriten atje për tu bërë mjaft të mëdha për të paraqitur gjakderdhje të dukshme. Kjo është ndoshta arsyeja pse gratë marrin diagnoza të kancerit kolorektal në faza më të avancuara sesa meshkujt. Pra, pse mbijetojnë më shumë gra sesa burra? Hulumtimet sugjerojnë se kjo mund të ndodhë sepse gratë përgjigjen më mirë ndaj disa trajtimeve kimike.

Dhimbje koke migrenore

Statistikat: Gratë i tejkalojnë meshkujt tre deri në një kur është fjala për migrenën, një dhimbje e rëndë e kokës shpesh e shoqëruar me ndjeshmëri ndaj dritës, zërit dhe erërave, të përziera dhe vizion të paqartë.

Hendeku gjinor: Sipas Andrew Charles, MD, drejtor i Programit të Hulumtimit dhe Trajtimit të Dhimbjes së kokës në Shkollën David Geffen të Mjekësisë në UCLA, hormonet femërore luajnë një rol të madh në dhimbje koke të migrenës, gjë që mund të jetë arsyeja pse sulmet shpesh përkeqësohen gjatë periudhës tuaj dhe të përmirësohet pas menopauzës dhe gjatë shtatëzanisë.

Strukturat e trurit të kundërta të mashkullit dhe të femrës gjithashtu mund të luajnë një rol. Eksperimentet e Charles mbi minj treguan se truri i femrave përjeton më shumë aktivitet dhe ngacmim sesa truri i meshkujve dhe si rezultat mund të shkaktohet më lehtë për të nisur një migrenë.

Sulmet

Statistikat: Njerëzit kanë një rrezik më të lartë të goditjes (kur gjaku ndalon të rrjedh në tru) deri në moshën 85 vjeçare. Kjo është kur rreziku për gratë ngrihet në qiell. “Rezultatet e goditjes janë gjithashtu të ndryshme në gratë dhe meshkujt”, thotë Janine Austin Clayton, M.D., drejtoreshë e asociuar e hulumtimit për shëndetin e grave në Institutet Kombëtare të Shëndetit. Sulmet te gratë më shpesh janë fatale ose rezultojnë në një cilësi të dobët të jetës.

Hendeku gjinor: Përveç simptomave universale (mpirje dhe dobësi në fytyrë, krahë ose këmbë, konfuzion, vështirësi në të folur ose në këmbë), gratë gjithashtu përjetojnë lemëz papritur, gjithashtu dhimbje në fytyrë, gjymtyrë ose dhimbjen e gjoksit, të përziera dhe lodhje.

/ Gazeta Shneta