Si të zgjedhni, përgatitni dhe ruani qumështin formulë të bebit tuaj

2018-03-21 në ora 08:26

Qumështi i gjirit është ushqimi i vetëm që fëmija juaj ka nevojë për 6 muajt e parë. Ushqyerja me gji mund të vazhdojë edhe pas fillimit të ushqimeve të ngurta deri në 12 muaj dhe më gjerë. Nëse po konsideroni përdorimin e formulës për foshnjen tuaj, bisedoni me pediatrin për mbështetje me zgjedhjet tuaja për ushqyerjen e foshnjave.

Çdo sasi e ushqyerjes me gji ka përfitime të rëndësishme shëndetësore për ju dhe fëmijën tuaj. Nëse po konsideroni ushqyerjen e formulës sepse mendoni se nuk mund të bëni qumësht të mjaftueshëm, mësoni më shumë rreth shenjave që fëmija juaj po merr sa më shumë qumësht dhe bisedoni me pediatrin.

Zgjedhja dhe blerja e qumështit formulë

Gjithmonë ushqeheni foshnjën tuaj me formulë të blerë në dyqane. Këto janë bërë nga kompanitë e formulës për të përmbushur standardet e sigurisë të përcaktuara nga organizatat e shëndetësisë. Bleni formulën e foshnjave në shumicën e dyqaneve ushqimore dhe farmacive. Kini kujdes kur blini formulën në internet. Nëse transportohen nga vendet e tjera, këto produkte mund të mos jenë të njëjta me ato që shiten në vendin tuaj. Mos i jepni formulat e bëra në shtëpi duke përdorur recetat që gjenden në internet.

Formula e përdorur me përbërës shtëpiakë mund të mos jetë e sigurt dhe nuk mund t’i japë fëmijës gjithë ushqimin që i nevojitet. Kontrolloni “përdorimin nga” ose “datën e skadimit” në paketim. Mos e blini formulën nëse ka kaluar afati i skadimit. Sigurohuni që shishet, kanaçet dhe tetra-paketat të mos jenë të dëmtuara para se t’i bleni ato. Magazinoni shishet, kanaçet ose tetra-paketimet e pahapur në një vend të thatë.

Vlimi i ujit për përgatitjen e formulës

Vloni ujin e përdorur për të bërë formulën nga pluhuri dhe lëngu i koncentruar. Uji duhet të arrijë një vlim të rrokullisjes për të paktën 2 minuta. Uji i ngrohtë nuk do të vrasë bakteret. Ftoheni ujin në temperaturë dhome derisa të arrijë 70 ° C. Kjo merr rreth 30 minuta. Ju mund të përdorni një termometër dixhital për të kontrolluar ujin. Për formulën e koncentruar të lëngjeve ju mund të përdorni ujë që është zier dhe ftohur në temperaturën e dhomës për sa kohë që fëmija juaj është i shëndetshëm dhe ju e ushqeni atë menjëherë pas përzierjes, ndërsa hedhni çdo formulë që nuk është përdorur brenda 2 orëve.

Ruajtja e qumështit formulë

Pasi është përzier me ujë, përgatitni vetëm një shishe formulash në të njëjtën kohë. Kjo lejon që formula të ftohet më shpejt. Sigurohuni që të mbahet në frigorifer në një temperaturë prej 4 ° C për jo më shumë se 24 orë. Mos vendosni formulën në derën e frigoriferit. Temperaturat mund të jenë më të ngrohta në derë sesa pjesët e tjera të frigoriferit. Hidhni çdo formulë të lënë në shishe nëse fëmija juaj nuk e pi atë brenda 2 orëve. Mos e ngrini formulën. Ngrirja mund të shkaktojë që ajo të jetë kokrra ose të shkaktojë yndyrë të ndahet nga pjesa tjetër e formulës.

Ngrohja e qumështit formulë për të ushqyer foshnjën tuaj

Formula kurrë nuk duhet ngrohur në mikrovalë. Mikrovalat nuk mund ta ngrohin formulën në mënyrë të barabartë dhe mund të ketë pika të nxehta që mund të irritojnë gojën e fëmijës suaj. Foshnja mund të ushqehet me formulë të ftohtë, në temperaturë dhome ose të ngrohtë, por menjëherë. Formula mund të ngrohet edhe mbajtur shishen nën ujë të nxehtë ose vendosjen e shishes në një tas me ujë të nxehtë. Sigurohuni që uji të mos prekë thithin ose kapakun e shishes.

Ngrohja nuk duhet të zgjasë më shumë se 15 minuta. Butësisht shkundni ose vorbulloni formulën në shishe. Provoni temperaturën e formulës duke spërkatur disa pika në dorë. Formula duhet të ndihet e ngrohtë, por jo e nxehtë. Asnjëherë mos ngroh një shishe formulash më shumë se një herë. Ju mund të filloni të futni ushqime solide për fëmijën tuaj në rreth 6 muaj. Duke filluar në 9 muaj ju mund të ofroni qumësht të plotë të pasterizuar të lopës (3.25% qumësht i shëndoshë). Bisedoni me pediatrin për më shumë informacion rreth ushqyerjes së foshnjës tuaj me formulë. / Gazeta Shneta