Simptomat e shfaqjes së malaries te fëmijët

2019-08-04 në ora 12:44

Malaria është një sëmundje e rëndë që prek fëmijët e vegjël dhe të rriturit dhe simptomatizohet nga ethe e lartë. Ajo është shkaktuar nga kafshimi i një mushkonje femre Anopheles. Ky infeksion shkakton ethe, të dridhura dhe simptoma të ngjashme me gripin tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Malarja mund të mjekohet, por kërkon veprim të shpejtë. Nëse infeksioni bëhet i rëndë, mund të çojë në komplikime si konfiskimet, dështimet e veshkave, koma dhe madje edhe vdekja.

Malarja prish sistemin imunitar në trup dhe prek fëmijët duke ngecur zhvillimin e tyre. Sëmundja zakonisht gjendet në rajone tropikale. Në disa fëmijë, ajo shkakton sëmundje të butë, ndërsa për të tjerët, mund të rezultojë me fatalitet tregon parenting.firstcry , përcjell GazetaShneta.

Shenjat dhe simptomat e malarisë tek fëmijët

Foshnjat e prekura nga malarja mund të shfaqin një ndryshim të papritur të sjelljes si përgjumje, nervozizëm, shqetësim dhe letargji. Shumë prej tyre madje ankohen për nauze dhe diarre. Disa simptoma të zakonshme të malaries tek fëmijët janë:

Ethet e larta: Një temperaturë e lartë nuk është domosdoshmërisht një ethe normale; mund të tregojë një infeksion serioz ose gjithashtu sëmundje. Përveç sëmundjeve të tjera të mundshme, mund të jetë gjithashtu simptoma fillestare për malarinë nëse shoqërohet nga të dridhura.

Të vjella: Malaria mund të shkaktojë të vjella tek fëmijët. Mënyra e reagimit të trupit varet nga ndjeshmëria e fëmijës ndaj infeksionit dhe ashpërsia e tij.

Dhimbje koke: Dhimbjet e kokës janë të zakonshme tek fëmijët dhe të rriturit njësoj, por nëse ato shoqërohen me simptoma të tjera të malaries, ato duhet të merren seriozisht

Oreks i dobët: Oreksi i dobët ndonjëherë mund të jetë rezultat i malaries. Sidoqoftë, përpara se të hidheni në një përfundim, shikoni për praninë e simptomave të tjera edhe për malarinë

Dhimbje në stomak: Shumë fëmijë, kur infektohen nga malarja, ankohen për dhimbje në stomak dhe nauze. Meqenëse infeksioni fillon në mëlçi, kjo është zona e cila preket së pari

Irritueshmëria dhe përgjumja: Fëmijët kanë tendencë të jenë të çuditshëm dhe me humor kur janë të lodhur ose të sëmurë, por nëse janë vazhdimisht të irrituar dhe të përgjumur, mund të jetë një tregues i një problemi serioz

Ftohtë dhe kollë: Ftohtë dhe kollë janë mjaft të zakonshme tek fëmijët, por duhet të kontrolloni për praninë e simptomave të tjera me të. Nëse ato përcillen nga ethe ose ndonjë nga shenjat e tjera, do të ishte mirë të këshilloheni me mjekun tuaj

Gjumësia: Malarja mund të shkaktojë simptoma të ndryshme tek fëmijë të ndryshëm. Në disa, ajo shkakton përgjumje ndërsa në disa mund të jetë një burim pagjumësie

Dobësia: Nëse fëmija juaj po ndihet i dobët, është më mirë ta kontrolloni. Një test i shpejtë i gjakut është gjithçka që duhet për të konfirmuar ose eliminuar malarinë si shkak, dhe zbulimi i hershëm siguron shërimin e hershëm./GazetaShneta/