Studim: Gratë e kësaj moshe mund të jenë më të ndjeshme ndaj formës post – COVID

2021-05-03 në ora 23:55

Gratë e moshës 50-60 vjeç janë në rrezik më të madh për të zhvilluar “Covid të gjatë”, sugjeron analiza e fundit e studimeve.

Mosha e shtyer dhe përjetimi i pesë ose më shumë simptomave brenda javës së parë të sëmundjes u shoqëruan gjithashtu me një rrezik të rritur të problemeve shëndetësore të qëndrueshme shkruan The Guardian, përcjell Gazeta Shneta.

Studimi i udhëhequr nga Dr. Claire Steves dhe Prof. Tim Spector në King’s College London, analizoi të dhënat nga 4.182 përdorues të aplikacionit të ‘Studimit të Simptomave COVID’ të cilët kishin regjistruar vazhdimisht shëndetin e tyre dhe kishin rezultuar pozitiv për virusin.

Në përgjithësi, gratë kishin dy herë më shumë gjasa të vuanin nga simptomat Covid që zgjatën më shumë se një muaj, krahasuar me burrat – por vetëm deri rreth moshës 60 vjeç, kur niveli i rrezikut u bë më i ngjashëm.

Mosha në rritje shoqërohej gjithashtu me një rrezik të rritur të Covidit të gjatë, me rreth 22% të njerëzve të moshës mbi 70 vjeç që vuanin për katër javë ose më shumë, krahasuar me 10% të njerëzve të moshës midis 18 dhe 49 vjeç.

Ky është një model i ngjashëm me atë që shihni në sëmundjet autoimune“, tha profesor Spector.

“Gjëra të tilla si artriti reumatoid, sëmundja tiroide dhe lupusi janë dy deri në tre herë më të zakonshme tek gratë deri pak para menopauzës, dhe pastaj bëhet më e ngjashme”.

Supozimi i tij është se ndryshimet gjinore në mënyrën se si sistemi imunitar i përgjigjet koronavirusit mund të japin llogari për këtë ndryshim.

Ndoshta, sistemi imunitar po punon ndryshe në njerëz të tillë, të cilat mund të shfaqen si simptoma në sisteme të shumta të trupit që përjetohen nga java e parë. /Gazeta Shneta/