‘Pse jam kaq emocionale’, fillesat e shtatzënisë që varen nga ndryshimet hormonale në trup

2021-05-03 në ora 22:54

Ndryshimi i emocioneve gjatë shtatzënisë është për shumë gra, një nga efektet ‘anësore’ më të zakonshme gjatë shtatzënisë.

Mund të jetë zhgënjyese dhe rraskapitëse, të zhvendoseni nga një emocion në tjetrin dhe të mos jeni në gjendje të shpjegoni se çfarë emocioni po ndjeni dhe pse, shkruan Healthline përcjell Gazeta Shneta.

Pse jam kaq emocionale?

Së pari, është e rëndësishme të kujtoni vetes të mos ndiheni fajtore ose të turpëruar, nëse jeni në një gjendje të veçantë emocionale.

Ekzistojnë shumë faktorë të jashtëm dhe të brendshëm të cilët mund të shkaktojnë një rritje të gjendjes suaj emocionale gjatë shtatzënisë duke filluar nga:

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Hormonet

Gjatë shtatzënisë, gratë përjetojnë një rritje të prodhimit të hormoneve, të tilla si progesteroni dhe estrogjeni, në varësi të asaj se sa gjatë janë në shtatzëninë e tyre.

Kjo rritje e hormoneve mund të ketë një ndikim në emocionet tuaja dhe aftësinë e trurit tuaj për të monitoruar ato emocione.

Stresi

Për shumë arsye, shtatzënia mund të sjellë stres shtesë. Ndërsa krijimi i një familje është emocionues dhe i mbushur me shumë gëzim, ndërsa shtatzënia përparon ju mund të shqetësoheni për ndryshimet që do të sjellë.

Gratë shtatzëna mund ta shohin veten të shqetësuara për të ardhmen, financat, strehimin, mbështetjen, punësimin dhe kujdesin mjekësor.

Ky stres mund të shkaktojë ngritjen e emocioneve dhe shpërqendrimin nga kujdesi për veten që mund të ndihmojë në menaxhimin më të mirë të këtyre emocioneve.

Ndryshimet e trupit dhe imazhi i përgjithshëm

Ndërsa trupi ndryshon për foshnjën tuaj në rritje, ju mund të përjetoni shumë shqetësime fizike, nga sëmundja e mëngjesit deri te dhimbjet e trupit.

Çështjet e imazhit të trupit mund të bëjnë që ju të ndiheni më pak tërheqëse fizikisht, ndërsa shikoni në pasqyrë dhe shihni disa nga ndryshimet në trupin tuaj.

Çdo njëra prej këtyre gjërave mund të ndikojë në shëndetin mendor dhe fizik, i cili shton stresin dhe mund të shkaktojë përçarje në emocionet normale.

Lodhja

Qoftë nga shqetësimi apo stresi, shumë gra mund të përjetojnë vështirësi në gjumë gjatë shtatzënisë.

Mungesa e gjumit është treguar se ka një ndikim të thellë në gjendjen emocionale të një personi. /Gazeta Shneta/