Studim: Pse njerëzit me diabet zhvillojnë formën e rëndë të COVID-19

2021-09-13 në ora 11:55

Gjatë gjithë pandemisë COVID-19, klinicistët kanë vënë në dukje se pacientë të caktuar janë veçanërisht në rrezik të lartë për të zhvilluar sëmundje të rënda ose për të humbur betejën nga infeksioni koronavirus.

Diabeti i tipit 2- një gjendje që prek më shumë se 10 përqind të popullsisë amerikane – është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për sëmundjen e rëndë COVID-19 shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Hulumtimi i ri zbulon pse mund të jetë kjo dhe ofron shpresë për një terapi të mundshme.

Fajtori duket të jetë një enzimë e quajtur SETDB2. E njëjta enzimë është përfshirë në plagët jo shëruese, inflamatore që gjenden te njerëzit me diabet. Duke punuar në laborator rreth analizave, në Michigan, studiuesi Dr. W. James Melvin dhe kolegët e tij vendosën të hetojnë një lidhje të mundshme midis enzimës dhe inflamacionit të arratisur që ata dëshmuan nga dora e parë në pacientët me COVID në kujdesin intensvi kritik.

Duke filluar me një model miu të infeksionit koronavirus, ata zbuluan se enzima SETDB2 ishte e ulët në qelizat imune të përfshira në përgjigjen inflamatore, të quajtur makrofagë, të minjve të infektuar me diabet. Ata më vonë panë të njëjtën gjë në monocitet-makrofagët në gjak nga njerëzit me diabet dhe COVID-19 të rëndë.

“Ne mendojmë se kemi një arsye pse këta pacientë po zhvillojnë një stuhi citokine,” tha Dr. Melvin.

Në modelet e miut dhe të njerëzve, vunë re se ndërsa enzima SETDB2 u ul gjatë kontrollit, inflamacioni u rrit.

Rezultatet tregojnë për një rrugë terapeutike të mundshme. Gjetjet e mëparshme nga laboratori treguan se interferoni, një citokinë e rëndësishme për imunitetin viral, rrit enzimën SETDB2 në përgjigje të shërimit të plagëve.

Në studimin e tyre të ri, ata zbuluan se serumi i gjakut nga pacientët në kujdesin intensiv kritik me diabet dhe COVID-19 të rëndë kishte nivele të reduktuara të interferon-beta në krahasim me pacientët pa diabet.

“Interferoni është studiuar gjatë gjithë pandemisë si një terapi e mundshme, me përpjekjet që shkojnë përpara midis mundësive për të rritur ose ulur nivelet e tij”. /Gazeta Shneta/