Të lindurit në vitet ’80 të rrezikuar, vaksina e “Fruthit” duhet përsëritur

2017-04-29 në ora 15:48

Personat e lindur në vitet ‘80-‘90 duhet  të ribëjnë vaksinën ndaj “Fruthit” për shkak se në atë kohë është bërë vetëm një dozë e vaksinës dhe nuk është përsëritur dhe se në atë kohë janë hasur probleme me zinxhirin ftohës të ruajtjes së vaksinave.

 “I bëjmë apel që ata që nuk janë rivaksinuar të vaksinohen në mënyrë që të kemi një mbulim mbi 95%, që të parandalojmë futjen e Fruthit në Shqipëri”, shprehet Silva Bino, Instituti i Shëndetit Publik.
Në javën europiane të  vaksinimit, ministrja e Shëndetësisë, Ogerta Manastriliu vizitoi qendrën shëndetësore numër 3, ku u njoh me ecurinë e vaksinimit. Pikërisht për vaksinën e MMR për të cilën ka prindër që hezitojnë t’ia bëjnë fëmijës, duke e lidhur me çrregullime të Autizmit.“Ne kemi pasur raste fëmijësh që shkuan emigrantë në Gjermani, ku atje ja bënë edhe një herë këtë vaksinë në një distancë një muaj dhe ata fëmijë janë më mirë se të gjithë të tjerët”, shprehet Mimoza Çabiri, mjeke pediatre.

Ministrja e Shëndetësisë së Shqipërisë premtoi futjen e vaksinave të tjera në kalendarin kombëtar të vaksinimit.

“Në 2018-n fusim vaksinën e ratovirusit kundër diareve të rënda, ta përafrojmë kalendarin tonë me atë evropian”, tha ajo.