Trajtimi me Deksametazon për COVID-19: Përfitimet janë më të mëdha se rreziqet

2021-11-22 në ora 10:28

Individët me formën COVID-19 të rëndë shpesh i nënshtrohen trajtimit me një bari steroid të quajtur deksametazone.

Studiuesit, hulumtuan nëse këta pacienta përjetojnë komplikime të rënda nga efektet anësore të trajtimit me steroide, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Ata që morën trajtim me deksametazon kishin 56% mundësi për të reduktuar rrezikun e vdekjes ose pranimit në njësinë e kujdesit intesiv nga COVID-19.

Ekspertët e fushës metabolike arrijnë në përfundimin se marrja e deksametazonit nuk rrit vdekjen ose pranimin në njësinë e kujdesit intensiv te njerëzit me COVID-19 të rëndë.

Me ardhjen e pandemisë mbarëbotërore SARS-CoV-2, klinicistët dhe studiuesit u përpoqën të gjenin terapi efektive për ndërlikimet kërcënuese për jetën e COVID-19. Përvoja e hershme klinike sugjeroi që administrimi i steroideve të fuqishme përmirëson rezultatet tek njerëzit me COVID-19 që kanë nevojë për oksigjen ose ventilim mekanik.

Megjithatë, steroidet kanë efekte anësore negative, duke përfshirë nivele të larta të glukozës në gjak, në individët me dhe pa një histori diabeti, kjo mund të rezultojë në komplikime afatshkurtra dhe afatgjata, të tilla si një rritje e rrezikut të infeksionit ose çekuilibër metabolik.

Studiuesit publikuan rezultatet në takimin e Shoqatës për Endokrinologjinë e nëntorit 2021, pasi vëzhguan një grup të madh njerëzish me COVID-19 duke marrë trajtim me deksametazone, si një steroid që mjekët përdorin për të trajtuar pacientët me inflamacion të mushkërive. /Gazeta Shneta/