Ushqimet që duhet shmangur për iftar

2018-06-06 në ora 08:05

Muaji i Ramazanit konsiderohet muaji më i shenjtë i tërë vitit sipas traditës islame.

Myslimanët anë e mbanë botës e festojnë Ramazanin, agjërojnë dhe lidhen më shumë se kurrë me njëri-tjetrin, transmeton Telegrafi.

 Por, çfarë duhet të hani për iftar? Çfarë rekomandojnë ekspertët?

Mos përzieni pemë me shujtat tuaja: Agjërimin prisheni me pemë ose konsumoni pasi ta keni përfunduar shujtën – pra mos i përzieni me shujta. Kur pemët kombinohen me minerale, yndyra dhe proteina, ato mund ta pengojnë procesin e tretjes.

Mos e kombinoni djathin me ushqime arrore (arra, bajame, fistekë, etj.) dhe ushqimet e detit me mishra tjerë: Trupi i njeriut është i programuar ta tretë vetëm një formë të koncentruar të proteinës në një kohë. Konsumimi i më shumë llojeve të proteinës mund të shkaktojë komplikime në sistemin tretës.

Shmangni kombinimin e ushqimeve agrume me ushqime të bazuara në qumësht: Acidi acidik që gjendet në qumësht mund të shkaktojë pakëndshmëri në stomak. Pasi që ushqimet të fituara nga qumështi nuk shkojnë mirë me proteina, ju duhet të shmangni këtë.

Hani me kujdes: Mos u nxitoni duke ngrënë. Nëse trupi pranon shumë ushqim brenda një kohe të shkurtë kohore pasi që ka qëndruar tërë ditën pa ngrënë, ai mund të ketë probleme me tretje dhe probleme gastrike. Fillojeni iftarin me pemë, jogurt, lëngje të ndryshme dhe pastaj fillojani shujtës kryesore. Kjo do t’i jep kohë stomakut ta përgatis veten dhe të funksionojë siç duhet.