Vaksinimi kundër gripit dhe COVID-19 në të njëjtën kohë është i sigurt, zbulon studimi i ri

2021-10-12 në ora 20:59

Është e sigurt të kesh një vaksinë gripi në të njëjtën kohë me dozën e dytë të një vaksine COVID-19, sipas një studimi.

Bashkë-administrimi i dy vaksinave nuk ndikoi në përgjigjen imune, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Sistemi Kombëtar i Shëndetësisë i Mbretërisë së Bashkuar (NHS), thotë se rezultatet tregojnë se njerëzit nuk kanë asgjë për t’u shqetësuar nëse brenda një takimi me profesionistët shëndetësor, i marrin të dy vaksinat në të njëjtën ditë.

Ndër të tjera, marrja për të dy vaksinat në të njëjtën kohë mund të zvogëlojë barrën administrative në sistemin e kujdesit shëndetësor.

Nga muaji shtatori, Mbretëria e Bashkuar njoftoi se do t’u ofronte më shumë se 35 milion njerëzve vaksina gripi falas në atë që politikanët po e quajnë programi më gjithëpërfshirës të vaksinimit masiv kundër gripit në historinë e vendit.

Këtë vit, lëshimi përkon gjithashtu me më shumë njerëz që marrin doza të dyta ose përforcuese të vaksinës COVID-19.

Një studim i ri shikoi efektet anësore dhe efektivitetin e vaksinës kundër gripit dhe dozës së dytë të vaksinës COVID-19 në të njëjtën ditë, duke shqyrtuar përgjigjjen e 679 vullnetarëve në Angli dhe Uells.

Rezultatet zbuluan se të kesh të dy vaksinat në të njëjtën ditë ishte e sigurt dhe efektive. Efektet anësore të lehta, të tilla si dhimbja rreth vendit të injektimit dhe lodhja, ishin më të zakonshmet.

E rëndësishmja, administrimi i injeksioneve në të njëjtën ditë ruajti përgjigjet imune ndaj vaksinave të gripit dhe COVID-19. /Gazeta Shneta/