Verdhëza e shfaqur tek foshnja e porsalindur, trajtimi i gjendjes përmes këtyre hapave

2021-01-27 në ora 16:57

Verdhëza është mjaft e zakonshme në foshnjet të lindura gjatë javës së parë pas lindjes. Ajo e bën lëkurën dhe sytë të verdhë dhe ndodh kur një kimikate e quajtur bilirubinë është e pranishme në trupin e foshnjës.

Ndërsa kjo mund të jetë e rrezikshme, sipas burimit FirstCryParenting, mjeku juaj do të përpiqet të zgjidhë gjendjen me transfuzion shkëmbimi – një procedurë mjekësore në të cilën gjaku i një fëmije së pari hiqet nga trupi i tij me ndihmën e një kateteri dhe më pas zëvendësohet ose me gjak të shëndetshëm të një donatori ose me transfuzioni IV të plazmës.

Kjo procedurë përdoret gjithashtu tek të rriturit dhe fëmijët me anomali të gjakut si anemia e qelizave të drapërore përcjell Gazeta Shneta.

Një transfuzion shkëmbimi kryhet nga një profesionist në një spital ose klinikë. Mjeku vendos kateteret brenda një vene në krahët e foshnjës.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KLIKO KËTU.

Gjaku tërhiqet në cikle. Pas çdo cikli, një cikël i freskët i gjakut të shëndetshëm ose plazma pompohet në trupin e foshnjës me një tub tjetër.

Efektet anësore të kësaj procedure janë jo të zakonshme dhe ndodhin brenda gjashtë muajve pas transfuzionit. Lajmi i mirë është se ato zakonisht mund të trajtohen dhe vetëm rrallëherë ato rezultojnë fatale.

Mund të ketë fryrje të buta, ku gjilpëra ishte futur dhe mund të duhen disa ditë që vendi të shërohet.

Foshnja mund të zhvillojë ethe, nauze, dhimbje në gjoks ose disa reagime të buta alergjike. Në raste të tilla, mjeku ndalon menjëherë transfuzionin.

Pasi mjeku të përfundojë transfuzionin e shkëmbimit, ai kontrollon tensionin e gjakut, temperaturën dhe rrahjet e zemrës së foshnjës.

Nëse të gjitha këto lexime janë normale, tubat hiqen nga trupi i foshnjës. Mjeku vazhdon të monitorojë gjakun e foshnjës për disa ditë, gjatë së cilës fëmija juaj do të duhet të qëndrojë në spital për vëzhgim. /Gazeta Shneta /