7 vaksinat që rekomandohen për secilën foshnje, ja në çfarë moshe duhet t’i marrë

2018-07-21 në ora 09:09

Vaksinimi ndihmon në zhvillimin e imunitetit të foshnjës, duke shmangur njëkohësisht sëmundjet aktuale dhe duke u bërë domosdoshmëri për të, transmeton Gazeta Shneta.

Programi i vaksinimit synon të përfshijë vaksina për sëmundjet e mëposhtme:

1. BCG (Bacillus Calmette-Guerin): Kjo vaksinë siguron mbrojtje kundrejt tuberkulozit. Imuniteti që ofron kjo vaksinë është i përkohshëm (deri në moshën 15-20 vjeçare).

2. Oral Polio (OPV): ofron mbrojtje kundër polios.

Mosha: në muajin e 2-të, 4-të, muajin e 18-të dhe përgjatë moshës 4 vjeçare deri në 6, rekomandohet të merret nga një dozë nga kjo vaksinë.

3. DPT: E quajtur ndryshe edhe si vaksina DTaP. Ajo siguron imunitet ndaj difterisë, pertusis, tetanos dhe kollës së keqe.

Mosha: Duhet të merret në gjysmën e parë të muajit, të dytit dhe të tretit. Doza e dytë e DPT jepet kur fëmija mbush një vjeç e gjysmë. Vaksina Tetanus përsëritet çdo dhjetë vjet.

4.Hepatiti A: Kjo vaksinë mbron foshnjën kundër hepatitit A.

Mosha: Doza e parë jepet në mes muajit të 12-të dhe 23-të. Doza e dytë jepet 6-18 muaj më vonë në dozën e dytë.

5.Hepatiti B: Kjo vaksinë jepët në lindje dhe përsëritet në intervale të rregullta në fund të gjashtë, dhjetë, 12 dhe 24 javë pas lindjes.

6. Rotavirusi: Ka dy lloje të rotavirus: RotaTeq dhe Rotarix. Vaksina për rotavirus merret gojarisht. Ajo mbron foshnjën nga rotavirusi, parandalon diarren, dhimbjen e stomakut dhe vjelljen.

Mosha: Doza e parë jepet në dy muajt e par ëdhe doza e dytë në muajin e katërt. Për RotaTek, dozën e tretë duhet të jepet në muajin e gjashtë.

7.MMR: Kjo vaksinë siguron imunitet ndaj fruthit, shytave dhe rubeolës.

Mosha: Doza e parë jepet në muajin e 9-të dhe doza e dytë në mes të muajit të 12 dhe 15-të./Gazeta Shneta/